Hlavní obsah

Mečiarovy amnestie neplatí. Znovu se může vyšetřovat únos prezidentova syna

Slovenský ústavní soud zrušil kontroverzní amnestie z doby premiéra Mečiara.

 

Reklama

Sporné amnestie vydal na Slovensku v 90. letech kontroverzní premiér Vladimír Mečiar v době, kdy současně vykonával i některé prezidentské povinnosti.

Článek

Slovenský ústavní soud potvrdil rozhodnutí parlamentu o zrušení kontroverzních amnestií.

Slovenské soudy tak budou moci znovu otevřít případ únosu syna exprezidenta Michala Kováče, z něhož byla v době vlády premiéra Vladimíra Mečiara podezřelá slovenská tajná služba SIS.

Slovenská prokuratura již v roce 2000 podala v souvislosti s únosem obžalobu na 13 osob, včetně bývalého šéfa SIS Ivana Lexy. Mezi dalšími obžalovanými jsou bývalí příslušníci SIS nebo bývalý elitní policista Ľuboš Kosík, který je na útěku v Mali.

Soud trestní stíhání ale zastavil právě kvůli amnestiím. Ty vydal v roce 1998 Vladimír Mečiar, který tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu.

Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla SIS podle některých informací zdiskreditovat tehdejšího prezidenta Kováče, který kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl v té době v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německá justice pak stíhání Kováče mladšího zastavila.

Mečiarovy amnestie se vztahovaly rovněž na aféru kolem zmařeného referenda o vstupu země do NATO a i v této části je parlament anuloval.

Spolu se zrušením Mečiarových amnestií parlament zmiňovaným usnesením zrušil i milost, kterou v aféře Technopol prezident Kováč udělil svému synovi. Bývalý prezident, který zemřel loni ve věku 86 let, tak podle dřívějších informací rozhodl proto, aby slovenské úřady vrátily pas jeho synovi a ten mohl vycestovat do Německa k výpovědi. V současnosti Kováč mladší pracuje ve slovenské diplomacii.

Reklama

Doporučované