Hlavní obsah

Medaile na olympijských hrách v Tokiu budou z elektronického odpadu

Zatím se podařilo na výrobu získat 47 488 tun elektronického odpadu.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Olympijské medaile pro Tokio budou vyrobeny z recyklovaného elektronického odpadu. Například z vyřazených smartphonů, laptopů a digitálních fotoaparátů.

Článek

Organizátoři her očekávají, že dostatek materiálu by měli mít do konce letošního března, aby získali množství zlata, stříbra a bronzu, které budou potřeba k výrobě všech medailí. Organizační výbor uvedl, že už má 47 488 tun elektronického odpadu. Jejich design zatím výbor nezveřejnil.

Organizátoři her chtějí vybrat 30,3 kilogramu zlata, 4100 kilogramů stříbra a 2700 kilogramů bronzu. Vzácné kovy pak rozdělí do jednotlivých medailí. Ty se skládají ze slitin už více než 100 let. Kampaň pro sběr vyřazené elektroniky za účelem výroby medailí proběhla napříč celým Japonskem. Loni v červnu pak měli organizátoři již dostatek bronzu, 90 % kýženého zlata a 85 % stříbra.

Není to poprvé, kdy budou medaile z recyklovaného odpadu. Před třemi lety na olympijských hrách v brazilském Riu pocházelo zhruba 30 % materiálu na výrobu stříbrných a bronzových medailí z recyklovaného materiálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované