Hlavní obsah

Medaile? Příběh Tokia už je napsaný, zlobí se šéf agentury zastupující Slukovou

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

16. července. Ještě rozesmáté plážové volejbalistky Sluková a Hermannová při odletu do Tokia. Jejich olympijský sen se rozplynul.

Reklama

V Tokiu dnes začíná olympiáda, která tu ještě nebyla. Víc než sportovní stránka her se řeší dopady koronaviru na hry. Český tým se navíc potýká s několika nakaženými.

Článek

Letní olympijské hry v Tokiu začínají. Ve stínu covidu a s přísnými opatřeními. I když to má být celosvětová akce oslavující sport, neřeší se zatím nic jiného než nakažení sportovci, omezení platná v zemi a donedávna i to, zda olympiáda vůbec bude. Velká část Japonců si kvůli koronaviru navíc nepřála, aby se hry vůbec konaly.

Nákaza se ještě před samotným zahájením velmi dotkla české výpravy. Už čtyři čeští sportovci měli pozitivní test na covid. Jde o cyklistu Michala Schlegela, plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Markétu Nausch Slukovou a stolního tenistu Pavla Širučka.

Česká výprava má 4 nakažené sportovce

Seznam Zprávy tento týden upozornily, že prvním Čechem s pozitivním testem na koronavirus po příletu na olympiádu v Tokiu byl lékař Vlastimil Voráček, který se před LOH nenechal naočkovat proti covidu-19. Navíc se ukázalo, že v letadle všichni cestující nedodržovali epidemická opatření. Hodně lidí nemělo po celou dobu letu nasazené roušky nebo respirátory.

Český olympijský výbor (ČOV) zahájil proto vyšetřování případu šíření nemoci v charterovém letu do Tokia. Výsledek by měl být zveřejněný do 14 dnů.

ČOV kritizuje za převoz sportovců do Tokia David Trávníček, šéf agentury Sport Invest Marketing, která zastupuje nakaženou plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou.

Je to mezinárodní ostuda českého sportu, která se jen těžko bude napravovat.
David Trávníček, ředitel agentury Sport Invest Marketing

„Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v mých očích čistým amatérismem. Jedná se o těžko pochopitelné selhání toho, kdo měl výpravu charterového letu na starosti. V neposlední řadě je to mezinárodní ostuda českého sportu, která se jen těžko bude napravovat. Představa, že se jedná o českou záležitost, je naprosto lichá. Téma charterového letu ČOV je mezinárodní a vrhá na celou českou reprezentaci velmi nelichotivé světlo,“ uvedl pro Seznam Zprávy Trávníček.

„Příběhem letošní olympiády nebudou medaile“

Podle Trávníčka je na celé situaci nejhorší, že nakaženým českým sportovcům se rozplynul sen, na kterém pracují celý život. „Pro sportovce, kterým situace neumožnila se her účastnit, se jedná o sportovní tragédii. Samozřejmě doufám, že ostatním se nákaza vyhne a dostanou šanci v Tokiu zúročit svou přípravu. Už teď je nicméně jasné, že největším českým příběhem letošní olympiády nebudou medaile, ale charterový let pod hlavičkou ČOV z 16. července,“ dodává šéf agentury Sport Invest Marketing.

Český olympijský výbor ve čtvrtek oznámil, že zahájil vyšetřování. „Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti. Výsledek vyšetřování bude zveřejněn do 14 dnů,“ napsal v tiskové zprávě Český olympijský výbor.

Vedle tohoto vyšetřování poběží ale také šetření hygieniků, jak oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Příčiny výskytu nákazy covidem-19 mezi členy olympijské výpravy prošetří hygienici. Musí se provést důkladné epidemiologické šetření. To ukáže, jak se nákaza mezi sportovce dostala a zda byla dodržena všechna protiepidemická opatření,“ oznámil na svém Twitteru ministr.

Dodal také, že nechápe, jak mohl s výpravou letět neočkovaný lékař Vlastimil Voráček. Kauzu také kritizuje ministr školství Robert Plaga.

Dlouholetý lékař českého fedcupového týmu Vlastimil Voráček, který je první pozitivní z českého speciálu na olympijské hry v Tokiu, se ohradil proti tvrzení, že je zdrojem koronavirové nákazy.

Česká výprava má v Tokiu zatím šest potvrzených případů. Čtyři z nich jsou sportovci. Podle svých slov Voráček splnil všechny podmínky zařazení do české výpravy.

Neočkovaný lékař: Do Tokia jsem odletěl zdravý

„Ohledně olympijských her v Tokiu byly zadány určité předpoklady organizátory her, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné,“ uvedl ve vyjádření pro média.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Voráček si stojí za tím, že do Japonska odletěl zdravý. „Kromě proběhlých povinných negativních PCR testů před odletem, dokonce v rozdílných laboratořích, se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost. Předem a ani do dneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit,“ dodal.

V pátek bude v Tokiu slavnostní zahajovací ceremoniál, kterého se zúčastní také reportéři Seznam Zpráv přímo na místě. Olympiáda bude kvůli neutěšené pandemické situaci probíhat bez diváků.

Reklama

Doporučované