Hlavní obsah

Média spekulují o sporech uvnitř saúdské královské rodiny, korunní princ mohl být zbaven svých pravomocí

Muhammad bin Salmán se v poslední době neúčastnil důležitých jednání.Video: Reuters

 

Reklama

O rozepřích mezi saúdským korunním princem a králem se spekuluje od vraždy novináře Chášakdžího. Nyní se podle serveru Guardian přestal objevovat na důležitých jednáních.

Článek

Následník saúdského trůnu, korunní princ Muhammad bin Salmán, se v poslední době nezúčastnil několika ostře sledovaných vládních a diplomatických schůzek. Podle zdrojů britského zpravodajského serveru Guardian je možné, že byl zbaven některých svých pravomocí v oblasti ekonomiky, což přispívá ke spekulacím o možných sporech následovníka trůnu s jeho otcem, králem Salmánem.

Guardian uvádí, že princ Muhammad se například nezúčastnil posledních dvou jednání vládního kabinetu ani se v Rijádu před dvěma týdny nesešel s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. V posledních týdnech také vynechal schůzku se šéfem Světové zdravotnické organizace Tedrosem Adhanomem Ghebreyesusem a premiérem Libanonu Saadem Harírím.

Na investiční rozhodnutí má podle Guardianu nyní místo korunního prince dohlížet Musaed al-Aiban, jeden z nejbližších králových poradců, který vystudoval Harvardovu univerzitu a nedávno byl jmenován národním bezpečnostním poradcem. Saúdská ambasáda ve Washingtonu několikrát odmítla věc komentovat.

Vztah mezi korunním princem a králem se dostal pod drobnohled po vraždě saúdského novináře Džamála Chášakdžího na konzulátu v tureckém Istanbulu na začátku října, tu měl objednat právě korunní princ Muhammad. Saúdská vláda to však popírá.

Experti na Blízký východ se rozcházejí, co je příčinou sporů v královské rodině. Podle některých je to právě vražda Chášakdžího, podle jiných je to problematická role království v konfliktu v Jemenu.

Podle některých blízkovýchodních novinářů jsou spekulace o roztržce uvnitř královské rodiny přehnané a korunní princ má navzdory kontroverzím podporu svého otce a de facto plní povinnosti krále.

Reklama

Doporučované