Hlavní obsah

Média spekulují, zda vůdce KLDR navštívil Čínu. Čínské úřady to odmítají potvrdit

Média spekulují, zda Čínu navštívil vůdce KLDR Kim Čong-un.Video: Reuters

 

Reklama

Od pondělí média spekulují, zda ve vlaku z KLDR do Pekingu seděl Kim Čong-un. Informaci o přítomnosti severokorejského vůdce v Číně dříve přinesla agentura Bloomberg, s odkazem na tři nejmenované zdroje.

Článek

Vlak, který do Číny přivezl údajně vysokou severokorejskou delegaci, v úterý odpoledne místního času opustil Peking. Který z vrcholných představitelů KLDR v čínské metropoli jednal, stále není známé. Agentura Bloomberg v pondělí s odvoláním na tři nejmenované zdroje napsala, že je v Číně na návštěvě severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Podle analytiků citovaných jihokorejskou agenturou Jonhap se ale může jednat o Kimovu mladší sestru Kim Jo-čong nebo o jednoho z nejbližších Kimových spolupracovníků Čche Rjong-hea.

Čínské ministerstvo zahraničí v úterý odmítlo podat zprávy o tajemné návštěvě v Pekingu. „V tuto chvíli nemáme žádné informace. Informace budou zveřejněny v příhodnou dobu," řekla novinářům na tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Pokud by v Číně opravdu jednal Kim Čong-un, byla by to jeho první známá zahraniční cesta od roku 2011, kdy stanul v čele KLDR. Kim Čong-un se má koncem dubna sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a do konce května podle všeho i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Setkání Kima s čínským vedením před zmíněnými summity by podle expertů bylo logické. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v poslední době se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR.

Tomu, že do KLDR přijel Kim, by nasvědčovala i mimořádná bezpečnostní opatření, která byla v souvislosti s tajemnou návštěvou přijata. Delegace také přijela zeleným vlakem se žlutými horizontálními pruhy, který se podle japonských médií podobal vlaku, jímž kdysi cestoval otec stávajícího severokorejského diktátora a jeho předchůdce ve funkci Kim Čong-il. Otec Kim Čong-una byl naposledy v Pekingu v roce 2011 a i tehdy jel vlakem, protože se bál létat. Všechny zahraniční návštěvy Kim Čong-ila byly potvrzeny až po jejich skončení, připomněl server BBC News.

Jižní Korea uvedla, že zatím nemá zprávy o složení delegace v Pekingu a že situaci „bedlivě sleduje".

O nezvykle přísných bezpečnostních opatřeních mluvili jak lidé v čínském městě Tan-tung na hranici s KLDR, tak v Pekingu. V čínské metropoli policisté podle agentury Reuters vykazovali turisty z centrálního náměstí Tchien-an-men, což zpravidla signalizuje, že se ve Velké síni lidu koná schůzka vysokých politických představitelů. Zaregistrován byl také odjezd kolony vozidel s policejním doprovodem od Velké síně lidu.

Reklama

Související témata:

Doporučované