Hlavní obsah

Median: Babišovo ANO přišlo o prvenství, volby by vyhráli Piráti a STAN

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš by v březnu sněmovní volby nevyhrál.

Reklama

Hnutí ANO 2011 ztratilo pozici lídra a na jeho místo se dostala koalice Pirátů a STAN se ziskem 27,5 %. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků sněmovního volebního modelu společnosti Median.

Článek

Podle volebního modelu Median nebylo hnutí ANO na pozici lídra naposledy v březnu 2014, kdy ČSSD byla na první pozici se ziskem 21 % a hnutí ANO na druhé pozici se ziskem 19,5 % preferencí. ČSSD by se ani podle březnového volebního modelu nedostala do Sněmovny, její zisk je pod 5% hranicí. „Zdá se, že situace kolem pandemie covidu-19 začíná výrazně ovlivňovat pozici koaličních stran. Koalice Pirátů a STAN má stále sílící voličské jádro a potenciální zisk vyšší než hnutí ANO 2011,“ shrnují hlavní výsledky průzkumu odborníci z Medianu.

Březnového průzkumu se účastnilo 1013 respondentů ve věku 18 a více let.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v březnu 2021 zúčastnilo, dle svého vyjádření, 67 % respondentů. To by ve výsledku znamenalo vyšší volební účast než při volbách do Sněmovny v roce 2017. Určitě by k volbám do PSP nešlo 28 % dotázaných.

Koalice Pirátů a STAN se dostala na pozici lídra s 27,5 %, a předstihla tak hnutí ANO 2011 o 3 procenta. Největší podporu má mezi lidmi s maturitou a VŠ vzděláním.

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se propadlo na druhou příčku s 24,5 %. Hnutí ANO má nejsilnější podporu mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity a nižším. Mezi lidmi s maturitou nebo vysokoškolským vzděláním je hnutí ANO na třetím místě za koalicemi opozičních stran.

Koalici stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 SPOLU by v březnu podpořilo 17,5 % respondentů, tedy o jedno procento méně než v únoru. Koalice SPOLU má mezi lidmi s různým stupněm vzdělání vždy menší podporu než koalice Pirátů a STAN.

ČSSD by v březnu 2021 volila pouze 4 % respondentů, což by znamenalo, že by stejně jako v únoru strana nepřekročila hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Jistota a rozhodnost voličů v březnu poklesla. Necelá polovina respondentů (49 %) si je v případě voleb jista svou účastí i volenou stranou.

Více než třetina (36 %) si je jista svou účastí, ale není pevně rozhodnuta o volené straně. Každý desátý respondent (10,5 %) si přitom není jistý ani účastí, ani volenou stranou. Podpora stran se tak může dynamicky měnit. Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo 5 % by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny.

Pokud by hnutí ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří hnutí vážně zvažují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 28,5 % hlasů. Zisk přesvědčených voličů by ANO stačil na volební výsledek na úrovni 17,5 %. Jedná se stále o nejsilnější volební jádro, i když mírně nižší než v minulosti.

Koalice Pirátů a STAN má i v březnu 2021 opět vyšší volební potenciál než hnutí ANO 2011. Potenciální zisk nyní dosahuje 32,5 %. Volební jádro dále posílilo o 2,5 procenta ze 14 % (únor) na 16,5 %.

Koalice SPOLU má v březnu 2021 stejné volební jádro jako v lednu (10 %). Potenciál se ale snížil o 1,5 procenta oproti únoru 2021 (24,5 %).

Přesvědčených voličů ČSSD je o 1,5 procenta méně než v lednu, tedy 2 %. Je tedy možné, že naráží na svou spodní hranici. Potenciál je roven 8,5 %, což je o 1 procento méně než v únoru.

U KSČM nedošlo v březnu 2021 oproti únoru ke změně. Voličské jádro se drží na 5,5 % a potenciál na 9 %.

Seznam Zprávy pro vás připravily unikátní volební model, ze kterého se můžete až do říjnových sněmovních voleb pravidelně dozvídat, kdo má nejblíže k vítězství v nich.

Reklama

Doporučované