Hlavní obsah

Medveděv oznámil demisi vlády. Putin navrhl nového premiéra

Dmitrij Medveděv.

Reklama

aktualizováno •

Předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv oznámil rozpuštění vlády. Jako nového premiéra Putin vzápětí navrhl Michaila Mišustina. O odstoupení vlády předem podle ruské redakce BBC nevěděli ani její členové, šlo o „naprosté překvapení“.

Článek

Kandidaturu třiapadesátiletého Mišustina Putin předložil dolní komoře parlamentu Státní dumě.

Medveděv prohlásil, že pokládá za správné podat demisi kabinetu na pozadí návrhu ústavních změn, které dnes předložil Putin. Poznamenal také, že další kádrová rozhodnutí ohledně složení vlády bude přijímat prezident.

„Poté co (ústavní) změny budou přijaty. A s největší pravděpodobností se to stane až po diskuzích, nastanou významné změny v rozložení moci,“ řekl Medveděv podle Rádia svobodná Evropa v živém vysílání po jednání vlády s Putinem.

„V tomto kontextu je zjevné, že jako vláda musíme poskytnout prezidentu naší země možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí,“ řekl poté premiér a dodal, že si myslí, že vláda udělala „správný krok“.

Jak chce Putin změnit ústavu?

Prezident Vladimir Putin dnes navrhl přijmout změny v ruské ústavě, které by nakonec schvalovali občané v referendu. V poselství o stavu země také řekl, že Rusko by mělo zůstat prezidentskou republikou, navrhl však posílit roli poslanců při utváření vlády. Putinova slova si experti vyložili jako signál, že začaly přípravy na předání moci po vypršení prezidentova mandátu v roce 2024.

Putin podle agentury Interfax uložil stávající vládě plnit své povinnosti do jmenování nového kabinetu. O složení nové vlády rozhodne on sám.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medveděv na dnešním jednání s Vladimirem Putinem.

Na schůzce s členy odstupující vlády Putin podle agentury Interfax také nabídl jejímu dosavadnímu předsedovi Medveděvovi novou funkci místopředsedy bezpečnostní rady státu, aby se v budoucnu věnoval bezpečnosti a obranyschopnosti země.

Putin poděkoval všem členům vlády za jejich práci, ale dodal, že „ne všechno dobře fungovalo“. Novou vládu prý jmenuje v blízké budoucnosti.

Novým premiérem by se podle agentury Reuters mohl stát například moskevský starosta Sergej Sobjanin, ministr hospodářství Maxim Oreškin anebo ministr energetiky Alexandr Novak.

Reklama

Doporučované