Hlavní obsah

Meeting Brno otevírá prostor pro dialog mezi kulturami i náboženstvími

Foto: Shutterstock.com

Brno.

Reklama

Festival Meeting Brno po roce znovu otevře prostor pro dialog mezi kulturami, národy i náboženstvími. Jeho letošní podtitul Pravda vítězí? se shoduje s heslem na české prezidentské standartě, ovšem přidává k němu otazník.

Článek

Poukazuje tak na problematiku ohýbání skutečnosti ve prospěch ideologií. Festival potrvá do 1. srpna.

Program tvoří více než 20 akcí, ode dneška například najdou zájemci v areálu augustiniánského opatství na Mendlově náměstí výstavu Moc bezmocných. Je věnovaná odkazu Václava Havla. Festival několika akcemi připomene také 100. výročí narození odbojářky Marie Kudeříkové, kterou jako mladou dívku popravili nacisté a její životní příběh později využívala komunistická propaganda.

Páteční večer věnovali organizátoři ukrajinské a běloruské současnosti i historii. Festivalový program nabídne i divadelní představení, diváci se mohou těšit na Divadlo Feste zpracovávající téma hilsneriády nebo na premiéru hry o matematikovi a brněnském rodákovi Kurtu Gödelovi v podání uměleckých uskupení Mikro-teatro a Bazmek entertainment.

Festival Meeting Brno každoročně připomíná oběti druhé světové války, ale také události spjaté s vysídlením Němců z Brna na konci května 1945. Ženy, děti i starci tehdy šli pěšky z dnešního Mendlova náměstí do Pohořelic a dále k hranicím. Pouť smíření, součást festivalu, vede opačným směrem, končí v augustiniánském klášteře. Tradičně se koná v termínu blízkém květnovému výročí. Letos i loni ale pořadatelé kvůli pandemii koronaviru přistoupili ke změně. Tentokrát vyjdou účastníci pouti v sobotu 31. července dopoledne.

Přesný program festivalu najdou zájemci na webu www.meetingbrno.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované