Hlavní obsah

Megapodvod dotýkající se i fotbalové reprezentace. Nesmysl, tvrdí podezřelý

Foto: Seznam Zprávy

V Hradci Králové začal soud se strůjci pojišťovacího podvodu, do kterého jsou namočeni i sportovní lékaři či bývalý fotbalový reprezentant. Hlavou skupiny byl pojišťovací agent Eduard Pekař (na fotografii).

Reklama

Soud začal rozplétat pojišťovací podvody za fiktivní úrazy, které podvodníkům vynesly desítky milionů korun. Do podvodné sítě se zapletlo i osm lékařů nebo bývalý fotbalový reprezentant. Jednadvaceti obviněným hrozí až 10 let ve vězení. Hlavní líčení je naplánované na 11 měsíců.

Článek

V Hradci Králové začal soud se strůjci jednoho z největších pojišťovacích podvodů v Česku. Obžalovaných je 21 lidí – pojišťovacích agentů, lékařů a rehabilitačních pracovníků, kteří měli osmi pojišťovnám způsobit škodu 38 milionů korun, další škodě za 13 milionů se pojišťovnám podařilo zabránit. Z jednadvaceti obžalovaných se k soudu dostavili jen tři, včetně hlavy údajné organizované skupiny, libereckého pojišťovacího agenta Eduarda Pekaře. Obvinění lékaři, kteří jsou podle policie špičkami ve svém oboru, se k soudu nedostavili.

Jen úvodní formality soudu zabraly více než hodinu, státní zástupce plánuje obžalobu číst dva až tři dny. Obžaloba má skoro 1 100 stran, z nich státní zástupce musí přečíst zhruba šest stovek. Hlavní líčení bude trvat zhruba rok. „Máme naplánovaných 44 jednacích dnů až do prosince,“ uvedl předseda senátu Jan Šlosar. Případ řeší pardubický krajský soud. Vzhledem k počtu obžalovaných však líčení přestěhoval ke Krajskému soudu v Hradci Králové, který disponuje větší soudní síní.

Gang měl připravit pojišťovny o 38 milionů korun. Tvořili ho pojišťovací agenti i špičkoví lékaři.Video: Seznam Zprávy

Podle obžaloby to měl být právě Eduard Pekař, kdo s nápadem vyúčtovávat pojišťovnám fiktivní úrazy přišel. Ten novinářům před soudní síní řekl, že se cítí být nevinný a že se na soudní dokazování těší. „To, že jsem nevinen, nakonec z dalšího jednání vyplyne. Obžaloba a obvinění jsou nesmysly, rád se z toho tady vyviním,“ uvedl sedmašedesátiletý obžalovaný, který měl podle obžaloby uzavírat s fiktivními pojištěnci především úrazové pojistky na vysoké částky a vyžadovat od pojišťoven jejich plnění na základě zfalšovaných lékařských dokumentací, s nimiž mu pomáhalo osm spřátelených lékařů.

Policie napočítala 279 skutků. Modelovým příkladem je třeba případ mladého muže, který měl v minulosti opravdu poraněné koleno. Jeho snímek se však objevil hned u devíti různých pojištěnců podobného věku. Muž absolvoval devět vyšetření na magnetické rezonanci na několika místech v Česku, pokaždé s jinou kartičkou pojištěnce. Na jejich základě pak pojišťovny vyplatily plnění devíti nastrčeným pojištěncům. To, že se jednalo o podvod, později dokázal i znalecký posudek.

„Pokud jde o samotné důkazy, tak jeden obviněný je v pozici spolupracujícího. Ten se plně doznal k trestné činnosti a zároveň usvědčil ostatní spoluobžalované,“ uvedl státní zástupce Jiří Viesner, podle něhož jde nejen v rozsahu obžaloby v Česku o výjimečný případ.

S policií už od začátku spolupracoval pojišťovací agent Zbyněk Chládek, jenž při výsleších popsal fungování organizované skupiny, kterou kolem sebe Eduard Pekař vytvořil z příbuzných a známých z fotbalového prostředí. Se spolupracovníky také vyhledával lidi v tíživé finanční situaci. Jako bývalý fotbalový rozhodčí do případu namočil i některé sportovní lékaře nebo například bývalého reprezentačního brankáře Ladislava Maiera. Lékaři za spolupráci inkasovali částky až ve výši 10 tisíc korun za případ. V síti Eduarda Pekaře se ocitli například zástupce primáře ortopedie Nemocnice Na Františku Miroslav Sinkule, chrudimský traumatolog Zdeněk Koreček, který v minulosti působil jako externí lékař pardubického hokejového týmu, či lékař plzeňských fotbalistů a českého reprezentačního A-týmu Petr Zeman. Ani jeden se v pondělí k soudu nedostavil.

„Já si nepřipadám, že bych byl členem jakéhokoliv gangu nebo skupiny, dělal jsem tu práci 10 let, dělal jsem ji velice dobře, byl jsem velmi úspěšný a pojišťovnám jsem přinášel desítky milionů korun ročně,“ hájil se před novináři Pekař, kterému policisté po provalení kauzy zajistili majetek, k němuž měl přijít díky páchání trestné činnosti.

Kromě jednadvaceti obžalovaných v případu byli nebo budou obviněni i další lidé po celé republice, a to fiktivní pojištěnci, kteří na sebe měli pojistky napsané, ale také lidé, již za úplatu podstupovali potřebná vyšetření. Ty však budou řešit státní zástupci v jednotlivých regionech, odkud viníci byli. „Vzhledem na celkový rozsah trestné činnosti nebylo možné, aby byly v rámci jedné věci souzeny všechny osoby,“ vysvětlil Jiří Viesner.

Poškozených je osm pojišťoven. Na to, že je něco v nepořádku, policisty v roce 2013 upozornila Pojišťovna České spořitelny. „Máme systém, který sleduje podezřelé okolnosti a vyhodnocuje nebezpečí vzniku možného pojistného podvodu. Ani tentokrát nás nezklamal,“ komentoval tehdy František Mareš, náměstek generálního ředitele Pojišťovny České spořitelny.

Reklama

Doporučované