Hlavní obsah

Meghan a Harry se pustili do boje s britským bulvárem

Foto: ČTK/PA/Toby Melville

Vévodkyně Meghan se synem Archiem a manželem, princem Harry, během jejich africké cesty.

Reklama

„Ztratil jsem svou matku a nyní přihlížím, jak se má žena stává obětí těch samých mocných sil,“ napsal v prohlášení princ Harry, vévoda ze Sussexu.

Článek

Vévodkyně Meghan se rozhodla zažalovat Associated Newspapers, mateřskou společnost britských bulvárních listů The Daily Mail a The Mail on Sunday. Prostřednictvím advokátní kanceláře Schillings, která bude manželku britského prince Harryho zastupovat, obvinila noviny, že proti ní vedou kampaň plnou falešných a hanlivých příběhů.

Roznětkou ve sporu bude podle BBC soukromý dopis, který Meghan napsala svému otci. Ten se poté, co se jeho dcera přivdala do britské panovnické rodiny, neudržel a neustále zasypával americká média intimními informacemi o životě této bývalé herečky. Meghan jej v dopise žádala, aby s tímto jednáním přestal, že jí ubližuje. Dopis, psaný vlastnoručně, se však dostal do médií a zmíněné listy jej otiskly.

Advokátní kancelář, s níž teď vévodkyně spolupracuje, už žalobu podala u londýnského Vrchního soudu. Píše se v ní, že noviny dopis zveřejnily protiprávně. Dopustily se tak zneužití soukromých informací, porušení autorských práv a porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Manželský pár, který je momentálně na desetidenní misi v Africe, k tomu zveřejnil obsáhlé prohlášení na oficiálních webových stránkách vévody a vévodkyně ze Sussexu (externí odkaz zde).

Princ Harry v něm uvádí, že je k akci donutilo chování bulváru, které na ně mělo „bolestivý“ dopad. Že čelí neúnavné propagandě. „Ztratil jsem svou matku a nyní přihlížím, jak se má žena stává obětí těch samých mocných sil,“ napsal dále Harry, vévoda ze Sussexu.

Matka prince Harryho, Diana princezna z Walesu, byla bulvárem pronásledována, sledoval ji na každém kroku. Zahynula v Paříži při autonehodě po honičce s paparazzi. Harry v prohlášení píše, že je teď jeho „nejhlubším strachem opakování historie.“

„Viděl jsem, co se stane, když je někdo, koho miluji, zbožňován až do té míry, že se s ním přestane zacházet jako se skutečným člověkem,“ uvedl Harry.

Podle něj se jeho manželka stala jednou z nejnovějších obětí britského bulváru, který si jede své kampaně jen s ohledem na to, aby se co nejlépe prodával. A nedomýšlí, jaké důsledky to může mít. Kampaň eskalovala během těhotenství a po porodu syna Archieho, myslí si Harry.

Když se z prince Harryho stal otec.Video: Šimon Trantina, Reuters

Zaznamenal, že v souvislosti s africkou cestou se najednou o jeho manželce začalo psát pozitivně, a to ve stejných médiích, která ji po uplynulých devět měsíců téměř každý den očerňovala. „Podařilo se jim živit se na její účet – lež po lži – i přesto, že kvůli mateřské pauze prakticky nemohla být nikomu na očích.“

V prohlášení se dále píše, že soudní náklady bude pár financovat ze svých privátních zdrojů a pokud vyhraje, hodlá výnosy věnovat charitě. Konkrétně spolkům, které pomáhají obětem šikany.

Ani jeden ze zmíněných deníků v době publikování tohoto článku na žalobu nereagoval, uvádí BBC.

Meghan s Harrym v prohlášení dále uvádějí, že oba i nadále věří ve svobodu tisku a objektivní, pravdivé zprávy mají za základní kámen demokracie.

Připomeňte si ty nejhezčí okamžiky ze svatby Harryho a Meghan.Video: Marek Baloun, AP

Reklama

Související témata:

Doporučované