Hlavní obsah

Meghan Markleová - medailonek

Foto: Profimedia.cz

Meghan Markleová

Reklama

Článek

Meghan Markleová je šestatřicetiletá americká herečka z kalifornského Los Angeles. Diváci ji mohou znát především ze seriálu Suits (v češtině Kravaťáci), kde ztvárňuje asistentku Rachel Zaneovou od roku 2011. Její matka Doria Radlanová je Afroameričanka, zatímco její otec Thomas W. Markle je běloch s holandskými a irskými geny, který se živí jako osvětlovač a je držitelem ceny Emmy.

Rodiče Meghan se rozešli v jejích šesti letech, má dva starší nevlastní sourozence - Thomase a Samanthu Grantovou. Rodina se od útlého věku Meghan potýkala s rasismem, herečka prý často slýchala narážky na její smíšený původ.

Budoucí manželka prince Harryho vystudovala divadelní herectví a také mezinárodní vztahy na Severozápadní univerzitě v USA. Hrála rovněž menší role v několika amerických seriálech jako je Hranice nemožného nebo Liga snů. Ve dvaceti letech získala stáž na americké ambasádě v argentinském Buenos Aires. V současnosti působí jako ambasadorka OSN a angažuje se v oblasti rovnoprávnosti pohlaví. Za ženská práva bojovala už v roce 2014, kdy promluvila na summitu charitativní organizace One Young World v Dublinu. Další proslov pronesla také na konferenci OSN, a to i za přítomnosti bývalého generálního tajemníka Pan Ki-muna. Markleová tehdy řekla, že je hrdá na to, že je žena a také feministka. Je rovněž tváří projektu World Vision Clean Water, kde se snaží zajistit přístup k čisté vodě v krizových oblastech.

Její sklony k feminismu se projevily, už když jí bylo 11 let, kdy dokázala změnit obsah údajně sexistické reklamy. Sloganem byla věta: „Ženy po celé Americe bojují s mastnými hrnci a pánvemi“, což vyvolávalo pocit, že žena patří do kuchyně. Markleová tak napsala dopis tehdejší první dámě Hillary Clintonové, novinářce Lindě Ellerbeeové a advokátce Glorii Allredové, aby se postavila proti stereotypnímu vnímání žen. A to opravdu fungovalo. Později reklamní věta změnila slovo „ženy“ na „lidé“.

S princem Harrym se seznámila loni v létě. Vstoupí s ním už do svého druhého manželství. V roce 2013 se po dvouletém manželství rozvedla s hercem a producentem Trevorem Engelsonem. Poté, co oficiálně oznámila zasnoubení s princem Harrym, smazala všechny své účty na sociálních sítích včetně lifestylového blogu The Tig, kde psala zejména o cestování a módě.

Reklama

Doporučované