Hlavní obsah

Meghan s Harrym odpálili bombu - 10 poznámek k jejich interview

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu v rozhovoru s Oprah Winfreyovou pro CBS.

Reklama

Never tell, never complain. Nic neříkej a nestěžuj si. Nepsané pravidlo pro členy britské královské rodiny ohledně vnější komunikace hodili Sussexové, Meghan a Harry, totálně za hlavu.

Článek

Vlastně vždyť oni vévoda s vévodkyní už tak úplně členy královské rodiny nejsou. Každopádně jejich rozhovor u Oprah Winfreyové na stanici CBS znamená bolehlav pro královský dvůr a jeho členy. Svým způsobem se ale interview může obrátit proti oběma prominentům. Tady je pár poznámek člověka, který si pokouší udržet si od tématu odstup. Pořadí jednotlivých bodů je v podstatě náhodné…

1) Svět, Velkou Británii nevyjímaje, je uprostřed koronavirové pandemie, krize nebývalých rozměrů ničící lidské životy, a dělat z jednoho rozhovoru o zákulisí vztahů v jedné rodině událost celoplanetárního významu, mi připadá necitlivé a promiňte mi ten výraz, svým způsobem perverzní.

2) Je to jen jedna strana mince. Prostě nemůžeme vědět, že to, jak Meghan s Harrym některé věci prezentují, je stoprocentně pravdivé. Neměli bychom to brát jako fakt.

3) S tím souvisí i další bod. Rozhovor byl ze strany slavné moderátorky vůči Meghan neskutečně měkký. Byla řada okamžiků a témat, kdy to po doplňující otázce, kritickém dotazu přímo volalo. Nestalo se tak.

4) Jak přiznal princ Harry, s manželkou byli „odstřiženi“ od královských finančních toků. Proto Sussexové uzavřeli smlouvy s Netflixem a Spotify. Plus bych dodal, že proto vzniklo také interview u Oprah, byť vévoda s vévodkyní za samotný rozhovor nic nedostali. Nicméně aby se „uživili“, potřebují, aby se o nich mluvilo.

5) V pondělí ráno bylo na homepage největšího bulváru Daily Mail z celkem 31 příspěvků 30 věnováno Harrymu a Meghan. Zásah rozhovoru je obrovský, pro Brity před ním v podstatě není úniku. Královský dvůr asi nemůže doufat, že celá věc vyhnije a že se na ni zapomene.

6) Meghan přiznala, že byla naivní, když se přivdala do britské královské rodiny, že ji zaskočilo, když při setkání s královnou musela udělat pukrle. Pardon, Meghan, to je váš problém. Stačilo si přečíst nějakou knížku o Royals, mrknout na pár reportáží. To není naivita, to je hloupost.

7) Starosti člena královské rodiny, jakou barvu kůže asi bude mít malý Archie, jsou odporný rasismus. Už jen tahle jedna věc je neakceptovatelná, pobuřující a zcela oprávněně si řekla o titulky. Domnívám, že se rasistická linka bude i v kontextu Black Lives Matter řešit. A je to dobře. (Zase se ale vraťme k bodu 2 - bylo to tak?)

8) Stejně znepokojivá byla pasáž týkající se psychických problémů, úvah o sebevraždě a neochotě kohokoli v královských palácích přijít na pomoc. Na druhou stranu na těchto místech bych přehnanou empatii spolubydlících opravdu nečekal.

9) Domnívám se, že rozhovor vyvolá velmi prudkou protireakci podporovatelů monarchie, milovníků královny (o níž mimochodem Meghan mluvila hezky) a britských patriotů. Sussexové v tomto ohledu kopli do vosího hnízda. O dopadech na rodinné vztahy ani nemluvě. Ale snad si to dobře rozmysleli.

10) Viz bod číslo jedna. Pardon, ale svět teď má fakt důležitější starosti.

Reklama

Doporučované