Hlavní obsah

Měl být pro hmyz neškodný. Podle nových výzkumů ale Roundup zabíjí včely

Foto: Shutterstock.com

Herbicid objevený v roce 1970 chemikem Johnem Franzem měl být pro včely a ostatní hmyz neškodný.

Reklama

Nejpoužívanější herbicid na světě zabíjí včely. Glyfosát Roundup firmy Monsanto poškozuje prospěšné bakterie v trávicím systému včel, které tak vystavuje smrtícím infekcím. Včely jsou kvůli opylování nezbytné pro produkci tří čtvrtin člověkem pěstovaných potravin.

Článek

Že tradiční pesticidy poškozují hmyz, prokázaly vědecké studie už dávno. Glyfosát firmy Monsanto, prodávaný pod obchodním názvem Roundup, ale cílí pouze na rostlinné enzymy. Herbicid objevený v roce 1970 chemikem Johnem Franzem měl být tedy pro včely a ostatní hmyz neškodný.

Výzkum na Texaské unierzitě v Austinu nicméně prokázal, že glyfosát zřejmě přispívá k celosvětovému úbytku včelstva. Erick Motta z Oddělení integrativní biologie spolu se svými spolupracovníky publikoval článek, ve kterém popisuje dopad celosvětově nejrozšířenějšího herbicidu na populaci včel.

„Dokázali jsme, že při množství glyosátu, které se nalézá v přírodě, klesá diverzita mikroflóry v trávicím ústrojí včel,“ stojí v závěru vědeckého článku. Studie prokázala, že včely vystavené glyfosátu častěji umírají při styku s běžnými bakteriemi.

Už v červenci přitom výzkum na Čínské zemědělské akademii v Pekingu ukázal, že včelí larvy vystavené glyfosátu pomaleji rostou a častěji umírají. Podle článku německých a argentinských biologů publikovaného v roce 2015 v časopise Journal of Experimental Biology zase mohou včely ovlivněné glyfosátem ztratit schopnost nalézt vlastní hnízdo.

„Glyfosát nejvíce poškozuje včely tím, že ničí plané rostliny, na kterých jsou včely závislé,“ uvedl pro změnu pro deník Guardian Matt Sharlow z eokologické skupiny Buglife. „Dosud známá fakta naznačovala, že přímý dopad tohoto herbicidu na včely není příliš silný. Nově zveřejněná studie ale jasně dokazuje, že používání umělých herbicidů může mít nezamýšlené devastující účinky.“

Mluvčí firmy Monsanto všechna nařčení odmítá. „Tvrzení, že glyfosát poškozuje včely, zkrátka není pravdivé. Žádná skutečně rozsáhlá studie neprokázala, že by mohl za snižováním populace včel. Více než 40 let výzkumů ukazuje, že glyfosát nepředstavuje žádné neopodstatněné riziko pro lidi, zvířata ani životní prostředí obecně.“

Glyfosát prokazatelně ovlivňuje mikroflóru v trávicím ústrojí, dokázaly to pokusy na laboratorních myších. Protože se masově používá při zemědělské produkci, lidé jeho rezidua ve velké míře konzumují. Dopad na lidské zdraví je přitom sporný. V roce 2015 Organizace spojených národů prostřednictvím Světové zdravotnické organizace vydala varování, že je glyfosát pro lidi pravděpodobně rakovinotvorný. Firma Monsanto nicméně v roce 2017 vyhrála spor s Evropskou unií o zákaz prodeje tohoto herbicidu, který produkuje pod obchodním názvem Roundup.

V srpnu letošního roku vysoudil Dewayn Johnson v San Francisku na firmě Monsanto 6,5 miliardy korun. Soud uvěřil, že kvůli častému používání tohoto herbicidu dostal bývalý zahradník rakovinu.

Původně americká firma Monsanto je jedním z největších producentů fosfátových herbicidů, pesticidů, hnojiv a dalších ropných derivátů. Je také zdaleka největším producentem geneticky modifikovaných potravin. V červnu 2018 ji za 63 miliard dolarů koupila německá společnost Bayer. Monsanto nechvalně proslula jako výrobce takzvaného Agent Orange, herbicidu používaného americkou armádou ve Vietnamu k likvidaci rozsáhlých ploch vegetace.

Účinky glyfosátu na lidi a životní prostředí se zabýval i jeden z dílů pořadu internetové televize Stream.cz A DOST!.

Reklama

Související témata:

Doporučované