Hlavní obsah

Bál jsem se chodit do práce, řekl úředník, kterého prý vydíral ředitel

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Jiří Pěkný ve středu poprvé o své kauze veřejně promluvil před soudem.

Reklama

Jiří Pěkný před soudem popsal, jak musel svému šéfovi, řediteli pražské hygieny, zaplatit 95 tisíc, aby nepřišel o místo.

Článek

Jiří Pěkný pracoval tři roky jako ředitel České obchodní inspekce. Měl respektovanou funkci, plat 100 tisíc měsíčně a stýkal se s nejvyššími politiky.

Jenže v roce 2015 byl odvolán a dva roky nemohl najít práci. Až mu známý doporučil místo na pražské hygienické stanici.

A tehdy se začal psát příběh, který se právě projednává u soudu. Jiří Pěkný, jak uvádí obžaloba, se v něm stal obětí vydírání - tehdejší ředitel hygienické stanice Jan Jarolímek po něm podle žalobců chtěl, ať mu každý měsíc nosí desetitisícové částky - pohybovaly se od 20 do 40 tisíc.

„S něčím podobným jsem se nikdy nesetkal. Měl jsem strach chodit do práce, ten tlak byl obrovský,“ prohlásil Pěkný v úterý při výslechu před soudem. Bylo to vůbec poprvé, co o svém případu veřejně mluvil.

Krajně neobvyklou kauzu Seznam Zprávy otevřely před dvěma lety, když policisté rozdali na pražské hygieně konkrétním lidem obvinění. Ještě nikdy se nestalo, aby detektivové zatýkali na státním úřadu kvůli podezření, že se vydírání vůči podřízenému dopustil jeho ředitel. A aby byl vydíraný úředník nucen platit desítky tisíc za to, aby nedostal výpověď.

„Pan ředitel byl spokojený“

V kauze jsou kromě bývalého ředitele Jana Jarolímka obžalováni ještě bývalý vysoce postavený úředník hygieny Zdeněk Vališ a tehdejší bezpečnostní šéf Ministerstva zdravotnictví Radim Bureš (který před lety pracoval i jako bezpečnostní ředitel prezidentské kanceláře v éře Václava Klause).

Tito dva fungovali podle obžaloby jako muži na špinavou práci – tedy ti, kteří od Pěkného vybírali peníze pro ředitele Jarolímka. Pěkný jim postupně odevzdal 95 tisíc, spočetli žalobci.

Jiří Pěkný v roli klíčového svědka pro celou kauzu u soudu popsal, kdy se poprvé dozvěděl, že má svému řediteli poslat peníze.

Na podzim roku 2017 mu bezpečnostní šéf Bureš řekl, že by se měl řediteli hygieny nějak odvděčit za přijetí do zaměstnání. Jako revanš Pěkný přinesl Burešovi do restaurace v obálce 20 tisíc. Pak podle jeho výpovědi následovaly další peníze.

Jednou například obálka zalepená mezi stránky odborného časopisu, jejž poté další obžalovaný úředník Vališ donesl do ředitelovy kanceláře. „Pan Vališ mi pak řekl, že pan ředitel je spokojený,“ řekl u výslechu Pěkný.

Foto: Nikol Mudrová

Bývalý ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek (vpravo) zatím před soudem odmítl vypovídat.

To si už Jiří Pěkný všechna jednání nahrával buď na telefon, nebo na speciální hodinky s kamerou. „13. března 2018 jsem se dozvěděl, že mám do konce týdne odevzdat 40 tisíc, jinak budu vyhozen,“ uvedl před soudem.

Ze schůzek s kolegy - obžalovanými Burešem a Vališem - prý pochopil, že když nebude řediteli platit, dostane výpověď. Na hygieně byl totiž jen na zástup za mateřskou dovolenou. „Měl jsem už strach chodit do práce, pořád po mně něco chtěli,“ řekl Pěkný.

Ale jakmile dával peníze, projevilo se to i na jeho odměnách: Pěkný řekl, že pokud peníze přes oba emisary poslal řediteli, dostal prémie – třeba až 40 tisíc. „Když jsem přestal odevzdávat, najednou mi odměny spadly,“ sdělil soudu.

Obhajoba: Je svědek normální?

Hlavní obžalovaný, exředitel Jarolímek, na tajně pořízených nahrávkách Jiřího Pěkného přímo nevystupuje. Pěkný ale v úterý u soudu řekl, že peníze byly určitě určené právě Jarolímkovi.

To ostatně naznačují i skrytě pořízené záznamy. Když Pěkný jednou zapochyboval, jestli si oba kolegové - poslové - nenechávají desetitisíce korun pro sebe, obžalovaný Vališ se rozčílil. „Tys mě neviděl, jak jsem mu to tam nesl?“ připomněl Pěknému obálku vlepenou do časopisu.

Poslední předávku peněz už – po Pěkného trestním oznámení – monitorovala policie. Pěkný dal kolegovi Burešovi v obálce 20 tisíc. Bureš ale poznal, že si nervózní Pěkný tajně schůzku nahrává na policejní diktafon.

„Nahráváš“, napsal na papír, který Pěknému ukázal přes stůl.

Venku před kanceláří mu pak podle nahrávky poradil: „Kdybys to vytáhl a bude to mít opačný efekt, jo, takže si to pořádně rozmysli a znič to… Protože to je problém pro mě a pro tebe,“ říká na záznamu Bureš.

Obžalovaní Jarolímek, Bureš ani Vališ zatím nechtěli před soudem o podrobnostech kauzy mluvit. „Skutky popsané v obžalobě se nestaly,“ prohlásil pouze Bureš.

A podobně se vyjádřil i obžalovaný úředník Zdeněk Vališ. „Ten příběh se ve skutečnosti nikdy nestal. Od samotného začátku na to policii upozorňuji,“ řekl.

Naznačili ale aspoň jeden směr obhajoby: v rámci vyšetřování nechali Pěkného přezkoumat psychologem, jestli není patologický lhář. Psycholog zjistil, že žádný problém nemá.

Reklama

Doporučované