Hlavní obsah

Měl jsem upnuté kalhoty a cítil se osamělý. Bill Nighy o premiéře Lásky nebeské i britském filmovém mýtu

Trousil jsem ty nejstarší vtipy v historii rokenrolu a děkoval bohu, že se lidé smějí. Bill Nighy jako stárnoucí rocker Billy Mack.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

„Na rozdíl od řady jiných jsem nikdy nebyl bez práce, takže jsem se považoval za úspěšného,“ říká herec o době před tím, než ho vánoční romantická komedie vystřelila mezi hollywoodské hvězdy. V Praze zahájil advent v nákupním centru.

Článek

„Myslel jsem si, že jsem udělal obrovskou chybu, ale návrhář kostýmů říkal, že upnuté kalhoty pomohou mojí kariéře,“ vzpomíná herec Bill Nighy na premiéru snímku Láska nebeská v roce 2003. Romantická komedie tehdy divadelního herce celosvětově proslavila.

Podle něj má hlavní roli ve filmu hlavně město Londýn. Režisér Richard Curtis právě na snímcích zasazených do britské metropole postavil kariéru. „Je to určitá idealizace, ale dává smysl – na rozdíl od filmů, kde má Velká Británie podobu fantaskní země plné kouzel,“ konstatuje Nighy.

Sám patřil do silné generace britských divadelních herců. „Divadelní herectví mě naučilo disciplíně. Umím pracovat s jazykem,“ popisuje, co mu mnohaletá zkušenost na jevišti dala pro poměrně pozdní filmovou kariéru. „Když hrajete ve filmu a uděláte vtip, nikdo se nezasměje, protože štáb musí být ticho. Musíte proto jen odhadovat, co je vtipné a jaký hlas použít. Pokud jste divadelní herec, máte to zmáknuté.“

O pozdní slávě ale mluví nerad. „Vždycky jsem byl svým způsobem úspěšný, protože jsem měl práci. Nezůstal jsem nezaměstnaný.“ V jeho případě prý byl navíc pomalejší start do Hollywoodu výhodou, protože pak už věděl, co chce. „Kdyby mi ale někdo řekl, že budu jednou slavný, byl bych první půlku života mnohem víc v pohodě,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované