Hlavní obsah

Měl Musk pravdu? Chatovací roboti komunikovali vlastním jazykem, Facebook je musel vypnout

Chatovací boti si vyvinuli vlastní jazyk. Facebook je musel vypnout.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Do zabijáckých robotů jako z Terminátora, o kterých mluvil Elon Musk, má tento případ ještě daleko. Fakt, že umělá inteligence dokáže mezi sebou komunikovat vlastním a lidem nesrozumitelným jazykem, ale může leckoho vyděsit.

Článek

O tom, zda je možné, že by umělá inteligence jednoho dne zaútočila na lidstvo, se minulý týden přeli světoví technologičtí magnáti Elon Musk a Mark Zuckerberg. Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg řekl, že lidi, kteří vymýšlí takové katastrofické scénáře, nechápe. Majitel Tesly a Space X Elon Musk prohlásil, že Zuckerberg je v této otázce omezený.

Zpráva, která skutečně připomíná scénu z filmu Terminátor, ale přišla jen krátce po výměně názorů obou vizionářů. Zuckerbergův Facebook musel vypnout dva chatovací roboty. Ti byli naprogramovaní, aby komunikovali v angličtině. Vyvinuli si ale vlastní jazyk. Ten se sice skládal z anglických slov, výsledné věty však nedávaly smysl.

Musk a Zuckerberg se přou kvůli nebezpečí umělé inteligenceVideo: Reuters

Roboti Bob a Alice byli v testovacím provozu, měli mezi sebou vyjednávat o obchodu a pokoušet se vyměňovat klobouky, míče a knihy. Každá věc měla jinou hodnotu, která byla předem nastavená. Roboti se krátce po spuštění pokusu porouchali a začali komunikovat vlastní řečí.

Že šlo skutečně o řeč a nikoliv jen o náhodnou směsici slov, dokazuje fakt, že roboti se úspěšně dokázali domluvit na několika obchodech. Obdobnou situaci zaznamenal na začátku roku i Google. Vlastní jazyk používá i jeho překladač při překladu mezi určitými jazyky.

Podle Muska představuje umělá inteligence základní riziko pro existenci lidské civilizace a americké vládě doporučil její regulaci. „Budu zvonit dál na poplach, ale dokud nebudou roboti chodit po ulici a zabíjet lidi, nikdo tomu neuvěří. Zní to příliš nereálně,” řekl Musk.

Na ukázku zdánlivě nesmyslné komunikace Alice a Boba se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované