Hlavní obsah

Měl nadějnou kariéru. Anonym a 10 let soudního ping-pongu mu zničily život

Záhady Josefa Klímy z 6. 8. 2020: Měl nadějnou kariéru. Anonym a 10 let soudního ping-pongu mu zničily život.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Milan Sedláček byl diplomat, stal se dokonce náměstkem ministra zahraničí. Pak stačila jedna pomluva a život celé jeho rodiny se zcela převrátil. Jak se může z nadějného úředníka stát herec v Brně?

Článek

„Nejhorší to bylo první dva roky. Bral jsem antibiotika, trochu jsem pil,“ říká smutně Milan Sedláček.

Až do roku 2008 mu život nastavoval jen vlídnou tvář. Stal se velvyslancem v Kazachstánu, v Thajsku, dotáhl to až na náměstka ministra zahraničí.

Anonym, který podepsal tzv. „kolektiv zaměstnanců Ministerstva zahraničí“, ho však roce 2008 obvinil, že schválil provedení tří seminářů v rámci projektu takzvané ekonomické diplomacie v Hongkongu, Číně a Singapuru v celkové hodnotě 1,5 milionu korun. Zakázky prý zadal bez výběrového řízení a schválil k proplacení faktury za práci a služby, které nikdy neproběhly.

Tenhle anonym odstartoval naprosto výjimečný soudní ping-pong mezi Obvodním soudem pro Prahu 1 a Městským soudem, který trval až do letošního května. Celkem šestkrát obvodní soud rozhodl o Sedláčkově nevině, šestkrát se státní zástupce odvolal a šestkrát Městský soud vrátil případ nižší instanci k novému projednání.

„Přitom už při prvním jednání jsme předložili veškeré dokumenty dokazující, že akce proběhly, jak měly, že je ministerstvo vyhodnotilo jako jedny z nejlepších v onom roce a také, že se nepřihlásilo s žádnou náhradou škody, protože žádná nevznikla,“ říká Milan Sedláček.

Sama soudkyně obvodního soudu, která vynesla v roce 2016 už čtvrtý osvobozující rozsudek, napsala: „Soud v předmětné kauze dodává, že všechny okolnosti případu svědčí o umělém vytvoření problému, který nikdy neexistoval.“

Čerstvý rozsudek, který obvodní soud vynesl před prázdninami, ale nasadil absurdnímu dramatu korunu. Jaký je?

A jak deset let soudů poznamenalo Sedláčkovu kariéru a narušilo život celé rodiny? Jak se z něj stal z existenčních důvodů herec a kde hraje?

Odpovědi zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované