Hlavní obsah

Měl prezident rakovinu? Jeho tým přidal další důkaz

Prezident Miloš Zeman.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před Městským soudem v Brně v pondělí o prezidentově zdraví vypovídal soudní znalec. Zemanův tým žádá omluvu dopisem, namísto Facebooku. Trvá na pětimilionovém odškodném.

Článek

U Městského soudu v Brně v pondělí pokračoval spor mezi prezidentem a brněnským politikem a publicistou Svatoplukem Bartíkem. Bývalý radní městské části Brno-střed (za Žít Brno) na Facebooku před prezidentskými volbami v roce 2018 napsal, že má Zeman rakovinu a zbývá mu posledních pár měsíců života.

Hrad tvrzení popřel a zažaloval politika kvůli ochraně osobnosti. Omluvu nově nechce prostřednictvím Facebooku, ale dopisem. Trvá také na pětimilionovém odškodnění. „Každá sranda něco stojí. Vycházíme z obdobných případů a mimořádnosti situace. Odehrálo se to v době před prezidentskými volbami,“ uvedl prezidentův advokát Marek Nespala.

Jednání je odročené na 21. července. Bartík bude dokládat dokumenty o svých majetkových poměrech. Pětimilionovou částku považuje za „fantasmagorii“. Podle něj chce Hrad odvést pozornost od jádra problému. „Žádný ústavní činitel nikdy nic podobného nežádal,“ sdělil.

„Přiznání této částky by pro klienta znamenalo faktickou likvidaci. Nemá žádný majetek a finanční rezervy. Žije z toho, co vydělá,“ uvedl Bartíkův advokát Pavel Uhl.

Soudce Radek Malenovský v pondělí vyslechl soudního znalce a lékaře Pavla Šlampu. Jednání bylo neveřejné, podle soudu by rozebírání podrobností mohlo být zásahem do prezidentova soukromí. „Znalec v zásadě zopakoval všechna předchozí tvrzení,“ sdělil Bartík, který se živí poradenstvím v marketingové komunikaci politických stran.

Zatímco podrobnosti prezidentova zdraví zůstaly utajeny, soud veřejně rozebíral Bartíkovy majetkové poměry. „Za nelikvidační považujeme pokutu v maximální výši 50 tisíc korun,“ sdělil před soudem Uhl.

Lékař Šlampa Zemana vyšetřoval už dříve, když pro policii vypracoval znalecký posudek. V něm důrazně odmítl, že by prezident v zimě roku 2017 vážným onemocněním trpěl. „Jednoznačně jsem z pozice znalce v posudku uvedl, že provedená vyšetření (laboratorní vyšetření krve, moči a CT vyšetření) k datu 7. listopadu 2017 u pana prezidenta nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru a ani nepotvrzují indicie časného zhoubného nádoru. To nepotvrdila ani doplňující vyšetření,“ prohlásil už dříve Šlampa.

Bartík se už dřív u soudu omluvil za formu sdělení, na podstatě však trvá. „U soudu se Zemanem neobhajuji jen svoje právo, ale i právo kohokoliv jiného na to, abychom před volbami mohli znát, jak je na tom skutečně člověk, který se u voličů v přímé volbě uchází o nejodpovědnější pracovní pozici v tomto státě. O svém zdraví přitom vysloveně lže, viditelně zdravotně chátrá, delší dobu se neukazuje na veřejnosti,“ řekl Bartík.

Zemanův tým také předložil nový důkaz v podobě článku Deníku N. Médium na začátku roku upozornilo na bezpečnostní chybu Facebooku, která odhalila, že Bartík psal v utajení příspěvky, které si z prezidenta utahovaly. Přispíval například na stránku JUDr. Haszek MiLhal – ČSSD. Profil, který sledují tisíce lidí, si utahoval z prezidentova zdraví i z údajné kolaborace s Ruskem a Čínou.

„Důkaz jsme předložili k prokázání subjektivní stránky žalovaného. Ten je ve vztahu k žalobci veden zlým úmyslem jak v soukromé činnosti, tak i ve veřejné sféře,“ uvedl advokát prezidentské kanceláře Marek Nespala.

Na to reagoval Bartíkův advokát. „Domníváme se, že subjektivní stránka žalovaného v tomto nehraje roli. Žalovaný také nikdy netvrdil, že je soukromý novinář. Používal pojem nezávislý publicista,“ namítl Uhl.

Jednání před městským soudem začalo loni v září neúspěšným pokusem o smír. Prezidentská kancelář byla ochotná snížit částku na čtyři miliony, Bartík byl ochotný přistoupit na omluvu, ale bez milionového odškodného.

„Základní sdělení, že panu prezidentovi zbývá sedm měsíců života, bylo evidentně nesmyslné. Jsme přesvědčeni, že šlo od pana Bartíka o zlý úmysl, a podle toho bude náležitě oceněn soudem. Pokud vysoudíme požadovanou částku pět milionů korun, půjde nějakým způsobem na charitu,“ uvedl před začátkem soudu advokát Nespala.

Reklama

Doporučované