Hlavní obsah

„Sám sešel do sanitky, ale já věděl, že zemře.“ Tohle vidí záchranáři v Česku

Reportáž Televize Seznam o zkušenostech záchranářů z poslední doby.Video: Vojtěch Gibiš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tragédie i obavy z nevyzkoušených léků. Pandemie koronaviru výrazně ovlivňuje činnost záchranných služeb v Česku. Pacienti si musejí na sanitku počkat déle. A stejně tak pacienti mnohem déle čekají v sanitce na lůžko v nemocnici.

Článek

„Když nám operátoři hledali pro nemocného místo v nemocnici, tak jsme dřív jeli za roh, aby nás příbuzní neviděli, že tam stojíme na místě. Teď už to neděláme. Čekáme na místo v nemocnici s pacientem před jeho domem. Někdy to je hodina, ale už jsem zažil i dvě. Na rovinu rodině řeknu, že nejsou místa. Uklidním je ale tím, že je o pacienta postaráno, dostal kyslík a léky. A pak čekáme. Lidé už ale teď situaci chápou,“ říká záchranář M. ze Středočeského kraje.

Televize Seznam mluvila se záchranáři ze dvou krajů, kteří si však nepřejí z obav z postihu zveřejnit své jméno. Redakce jejich totožnost zná. Podle záchranáře M. je nyní největší problém sehnat postel na jednotce intenzivní péče. Dříve aspoň tušili, jakým směrem se sanitkou vydat. Nyní je mohou poslat s pacientem na jakoukoliv stranu.

Středočeský kraj zažívá nejhorší krizi. Stav hromadného postižení osob platí už ve 12 nemocnicích. To Zlínský kraj zažil peklo v lednu. Nyní naopak patří k nejméně postiženým. „I když jsme na tom teď mnohem lépe, i tady je problém s jipovou péčí,“ přibližuje záchranář K.

„Nikdy jsem pacienta s tak strašnými hodnotami neviděl“

Když přijde výjezd k pacientovi s koronavirem či k tomu, který je z nakažení podezřelý, rychle na sebe hodí ochranné pomůcky včetně obleku přezdívaného „atombordel“ a vyrážejí.

Jednou z prvních věcí, kterou pak záchranáři doma u covidového pacienta zkoumají, je saturace kyslíku v krvi. U zdravého člověka je normálně mezi 95 – 100 %. Kvůli zápalu plic a kolabujícím plicím u pacientů s koronavirem saturace klesá. Obecně se říká, že problémy nastávají u lidí se saturací pod 90 %. „Pokud má pacient saturaci kolem 50 % a já ho kyslíkem v sanitce vytáhnu na 75 %, chci pro něj JIP lůžko. Pokud má doma saturaci 75 % a já to vytáhnu na 90 %, dávám ho na standard,“ popisuje záchranář M.

Tenhle záchranář ze středočeského kraje má jednoho pacienta, na kterého nemůže zapomenout. „Byl to pán kolem sedmdesátky. Doma jsem mu dal na prst oxymetr a ten ukázal saturaci pod 30 %. Řekl jsem si, že to není možné a že musí být přístroj rozbitý. Pacient byl trochu zadýchanější, ale sám sešel schody do sanitky. Tam oxymetr u monitoru ukázal taky pod 30 %. Stejně tak třetí. Nikdy jsem pacienta s takovými strašnými hodnotami neviděl. Věděl jsem, že nemá šanci přežít.“

Víc nakažených v rámci domu

Muž covidu-19 opravdu podlehl. Záchranář M. o několik dní později zamířil na stejnou adresu. „Vezl jsem odtamtud jiného nakaženého rodinného příslušníka. To se teď stává častěji, že je nakažených víc z jedné rodiny. S kolegy jsme nedávno vezli z jedné adresy dva lidi. Naposledy jsem pak slyšel, že je na tom jeden z nich špatně na ventilátoru. Rovnou se teď ptám celé rodiny, zda jsou v pořádku. A když ne, tak zaléčím všechny, kdo potřebují, na místě.“ Zlínský záchranář K. přidává své zkušenosti. „Já dokonce pozoruji, že občas to má i víc lidí v jednom baráku, nejen v rodině. To dřív nebylo. Zřejmě to dělá nakažlivější britská varianta.“

Oba záchranáře štve, že mezi Čechy je spousta popíračů závažnosti nemoci i těch, kteří porušují nařízení. „Nechápu, proč musí tihle lidé jezdit někam na lyže. V týdnu jsem jel kolem parku, tam zase spousta lidí a dětí, mišmaš bez roušek. A také mne dokáže namíchnout, že nás lidé dál volají kvůli blbostem,“ mračí se záchranář M.

A také se oba bojí jedné věci, pro ně doslova noční můry. Že budou jezdit ke zkolabovaným lidem, kteří se předávkují neschválenými léky na koronavirus Isoprinosinem či ivermectinem.

Reklama

Doporučované