Hlavní obsah

Měl to být velký návrat závodní legendy. Váňa se však na koně nevrátí, nemůže chodit

Foto: Profimedia.cz

Josef Váňa se dostihové akce desetiletí v Česku kvůli zdravotním problémům nezúčastní.

Reklama

Dostihové závodiště ve Velké Chuchli mělo být v sobotu svědkem velkého návratu. Legendární český žokej se měl zúčastnit unikátního rovinového dostihu.

Článek

„Je to špatné, nepojedu. Nemůžu skoro ani chodit, pravá noha mě pořád brní. V poslední době jsem dvakrát spadl a pravdou je, že jsem už čtrnáct dní neseděl na koni. Když vylezu do sedla, tak se můžu bolestí zbláznit. Chystám se na operaci kyčelního kloubu, která by to měla vyřešit,“ vysvětluje Josef Váňa.

Měl být přitom tuto sobotu jednou z hlavních národních hvězd prestižního Evropského poháru žokejů v pražské Velké Chuchli, považovaného experty za domácí událost desetiletí. Váňa se měl po pětadvaceti letech představit v rovinovém dostihu v rámci unikátního závodu trenérů.

Mohlo by vás zajímat: Rozhovor s Annou Kellnerovou, talentovanou jezdkyní českého parkuru. Dcera nejbohatšího Čecha Petra Kellnera sní o Tokiu. Video: Adam Sušovský

Osminásobný vítěz Velké pardubické se v dostihovém sedle představil naposledy 10. září 2016, kdy spadl na jedné z překážek na pardubickém závodišti z ryzáka Rabbit Hawk Winga. Do rovinového dostihu ovšem nastoupil mnohem dávněji – naposledy v roce 1993 v Bratislavě. Od té doby se věnoval výhradně překážkovým dostihům.

„Pokud půjde po operaci vše dobře, tak mám samozřejmě plánů ještě spoustu. Uvidíme, co na to řekne moje zdraví a jak rychle se z toho vylížu. Když mně operovali kyčel před patnácti lety, tak jsem už za tři dny chodil po schodech, ale to jsem měl svaly jako vrcholový sportovec. Není to ale bohužel jenom kyčel, už i koleno zpívá ‚Kde domov můj‘. Dva týdny jsem nebyl v sedle a musím přiznat, že život už mě neskutečně s**e,“ usmívá se hořce typicky jadrný Váňa.

Mohlo by vás také zajímat: Westerňačka musí umět ovládat koně i make-up, říká česká hvězda jezdeckého sportu.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

Evropský pohár žokejů ve Velké Chuchli nabídne opravdovou špičku starého kontinentu. Ještě nikdy nepřijelo do Prahy ve stejný den šestnáct žokejů z patnácti různých zemí. Hlavní dostih na 1400 metrů nese název EJC Leram Million a s dotací 2,6 milionu korun se jedná o nejbohatší dostih ve střední Evropě. Největším favoritem je pak hvězdný irský sprinter Gordon Lord Byron, který se stane prvním koněm v historii, jenž bude do Prahy dopraven letecky.

Váňa by i přes svoji absenci v závodě trenérů, kde se mimo jiné představí například Pavel Složil či Martina Růžičková, do Velké Chuchle rád zavítal. „Rád bych tam byl, protože hlavní dostih pojede náš kůň Father Frost, tak bych ho rád doprovodil. Ale momentálně nevím, jak bych se tam pohyboval, protože normálně využívám kolo, ale tentokrát tam bude spousta lidí, tak by to bylo komplikované. Musím to nějak vymyslet,“ dodává.

Reklama

Doporučované