Hlavní obsah

Měla to být spása pro dlužníky, zájem o oddlužení je ale malý. V exekuci lidem totiž zůstane víc peněz

Rozhovor s Radkem Háblem o růstu návrhů na oddlužení.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Počítalo se s velkým zájmem lidí o oddlužení, jakmile začala v červnu platit mírnější pravidla. To se nestalo. Podle expertů i proto, že dlužníkům, co zůstanou v exekuci, zbude více peněz.

Článek

Od června novela insolvenčního zákona rozšířila okruh dlužníků, kteří mohou požádat o osobní bankrot. Odborníci očekávali vlnu zájmu, která se ale nedostavila.

Počítalo se, že na soudy bude měsíčně přicházet kolem šesti až osmi tisíc návrhů na oddlužení. Reálně ale v červnu, podle dat Institutu prevence a řešení oddlužení, dorazilo 3 460 žádostí.

„Oproti loňskému červnu je to nárůst o skoro 88 procent, na druhou stranu to není příliš mnoho,“ konstatuje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Průběžná červencová čísla ukazují, že zájem o oddlužení pozvolna roste. „Nicméně bavíme se o nárůstu řádově o stovky případů,“ dodává Radek Hábl.

V insolvenci může dlužníkům zůstat i o šest tisíc korun méně

Hlavní důvod proč se dlužníci do insolvence tolik neženou je nezabavitelná částka, která jim ve výsledku zůstane. „Když je někdo v exekuci a má jenom nepřednostní pohledávky, zůstává mu více peněz ze mzdy, než když jde do oddlužení,“ vysvětluje Pavla Aschermannová z centra Rubikon. Tato organizace pomáhá konkrétním dlužníkům zorientovat se ve svých možnostech.

„Ten rozdíl může být docela velký, může jít až o šest tisíc korun, a to si většina lidí rozmyslí,“ pokračuje Pavla Aschermannová.

Stále podle ní platí, že vidina úplného oddlužení po pěti letech je pro lidi v exekucích velmi lákavá. Cena za „čistý štít“ je ale vysoká.

V insolvenci je každý výdaj problém

Během pěti let oddlužení se nesmí dostat do prodlení s žádným dalším závazkem, veškeré příjmy i jednorázové musí přiznávat, a to i včetně darů nebo dědictví. Musí se maximálně snažit zaplatit co největší částku, tedy musí hledat, co nejvýdělečnější práci.

„Pokud soud nebo insolvenční správce uzná, že dlužník nějakým způsobem podmínky neplní, tak může být kdykoliv oddlužení zrušeno,“ poznamenává Radek Hábl.

Reálně tak může mít dlužník v insolvenci existenční problémy, i pokud se mu porouchá auto nebo lednička.

„Je to velmi tvrdých a náročných pět let,“ shrnuje Radek Hábl, podle kterého z různých důvodů bylo přerušeno už přes pět tisíc insolvencí.

Během loňského roku podle statistik společnosti CRIF vyhlásilo insolvenci 13 103 Čechů, což je téměř o pět set méně než o rok dříve.

Reklama

Doporučované