Hlavní obsah

Měli bychom rozšířit povinné nošení respirátorů, říká viroložka Tachezy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Viroložka Ruth Tachezy.

Reklama

Viroložka a jedna z členů mezioborové skupiny pro epidemické situace Ruth Tachezy v rozhovoru mluví o tom, jaká opatření proti covidu-19 by se měla nyní zavést. Nebo jak motivovat lidi k očkování.

Článek

Od pondělí se v Česku změnila některá opatření, která mají zabránit šíření nemoci covid-19.

Restauratéři musí povinně kontrolovat, zda jejich hosté jsou očkováni, prodělali nemoc v posledních 180 dnech, nebo mají platný negativní test.

Zároveň se však lidem nad 18 let přestávají hradit testy z veřejného zdravotního pojištění. A zkracuje se také platnost testů tak, že antigenní test platí jeden den a PCR tři dny.

Viroložka Ruth Tachezy v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvádí další možnosti, jak by se proti nové vlně onemocnění mohlo postupovat. Podle ní by se mělo rozšířit povinné nošení respirátorů (nyní ve veřejné dopravě, uzavřených veřejných prostorech a na pracovišti) také na kontakty se seniory nebo s rizikovým jedincem. Právě starší lidi, kteří ještě nebyli očkovaní, by pak podle Tachezy měli zejména praktičtí lékaři přesvědčit k vakcinaci.

„Vakcíny úžasně fungují a díky nim jsme se již posunuli do daleko lepší situace. Jestli ale tato situace bude nadále dobrá, záleží teď na nás všech,“ uvedla Tachezy, jedna z členek mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která dříve byla poradním orgánem Ministerstva zdravotnictví.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy také uvedla, že by Česko mělo jít alespoň v některých opatřeních rakouskou cestou. Rakousko totiž před několika dny představilo nový systém opatření proti covidu-19, který v případě vysokého rozšíření nákazy v zemi významně omezuje neočkované. Nesměli by třeba do restaurací, mohli by si koupit jen léky a potraviny, jinak by pro ně platil lockdown.

Měla by se zavést opatření  stejně jako v Rakousku  že lidé budou muset předkládat potvrzení o očkování, prodělání nemoci covid-19, nebo negativní test při příchodu do zaměstnání?

Ano, toto bych doporučila s tím, že je třeba vyřešit úhradu testů. Dle mého by se zaměstnanci, kteří mohou být očkováni a nejsou, měli na úhradě testů podílet, ale část úhrady by měla být placena z jiných zdrojů.

Kde všude by podle vás měli neočkovaní lidé nosit v Česku respirátor?

V místech, kde se stýkají s rizikovými jedinci – například neočkovaným seniorem, ale i seniorem či rizikovým jedincem nepřeočkovaným třetí dávkou s odstupem delším než šest měsíců od prvotní vakcinace. Také při kontaktu s pacienty v léčbě ovlivňující funkci imunitního systému.

Proč je podle vás v Česku taková nedůvěra v očkování?

Absence včasné kampaně podporující vakcinaci obecně a následně vakcinaci proti covidu-19 ponechala prostor masové dezinformační kampani. Stále chybí intenzivní informační kampaň, která by dezinformace vyvracela, důležité je stále dokola opakovat to, co vidíme. A sice to, že vakcíny úžasně fungují, že díky nim jsme se už posunuli do daleko lepší situace. Jestli ale tato situace bude nadále dobrá, záleží teď na nás všech.

Možná by pomohla i kampaň ukazující, že i zdraví mladší lidé mohou být hospitalizováni a mít dlouhodobé zdravotní komplikace při prodělání i mírnější formy covidu-19.

Jak by měli praktičtí lékaři přesvědčovat osoby starší šedesáti let, aby se nechali očkovat?

Osobním vyvracením dezinformací, které se šíří i mezi seniory, vysvětlováním profitu, který vakcinace představuje pro daného jedince, a také usnadněnou dostupností očkování – myslím to, že by jim nabídli například očkování přímo doma.

Jsou ještě další možnosti, než jste vyjmenovala, jak přibrzdit šíření infekce?

Samozřejmě je možné zvážit povinné očkování profesních skupin, ale to jistě nelze v následujícím půl roce, a současné situaci to tedy nepomůže. Důležité je též kontrolovat nastavená opatření, vymáhat je a sankcionovat jejich nedodržování.

To by mohlo v dané situaci přispět k rychlému zlepšení. Myslím ale, že v naší zemi je nyní problém s vymahatelností jakýchkoliv opatření a také s ochotou lidí dodržovat tato rozumná a důležitá, ale nevymahatelná, opatření.

Skupina MeSES navrhovala podle svého posledního vyjádření, aby se v ohniscích epidemie opět zavedlo plošné testování ve školách a ve firmách. Testování by se mělo týkat všech? A v jakých okresech by podle vás mělo k tomuto testování docházet?

Dle našeho stanoviska, které vychází i z doporučení CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí), jsme doporučovali nikoliv plošné testování, ale naopak cílené testování v okresech, kde vybrané parametry přesáhnou hodnoty incidence 100 na 100 tisíc za sedm dní, kde je procento pozitivity testů větší než pět procent a velikost čísla R větší než jedna.

Doporučovali jste také, aby bylo zachováno preventivní testování. Vláda ho však pro lidi, kteří nejsou očkováni zrušila. Je to dobře?

Očkovaným bych ponechala výhodu, že nemusí podstupovat testování, a to proto, že máme vědecké důkazy, že očkovaní jedinci se nakazí s daleko menší pravděpodobností než ti neočkovaní, že virová nálož je u nich daleko nižší a virus vylučují kratší dobu, je tedy výrazně snížené riziko přenosu na jiné osoby.

Recentní studie ukázala i velmi snížené riziko, že očkovaní nakazí i neimunního jedince žijícího ve společné domácnosti. Toto riziko se snižuje s počtem očkovaných jedinců ve skupině.

Reklama

Doporučované