Hlavní obsah

Měli bychom víc používat zdravý rozum, říká Patrik Nacher o výjimkách z pravidel GDPR pro novináře

Víkendový rozhovor s Patrikem Nacherem.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Pozměňovací návrh, který by zavedl výjimky z poměrně přísných pravidel pro média, zatím prošel volebním a ústavně právním výborem Poslanecké sněmovny. Na jeho podobě se Patrik Nacher (ANO) dohodl s Ministerstvem vnitra a právníky, kteří zastupují jednotlivé redakce. Sám poslanec očekává, že by návrh mohl parlamentem projít bez zádrhele do podzimu.

Článek

Novináři by tak bez omezení mohli dát natáčet například na demonstracích, politických nebo náboženských setkáních, na sportovních akcích a také používat skrytou kameru, aniž by přitom museli získat souhlas účastníků nebo rozmazávat obličeje. Pro jednoznačnou identifikaci by mělo stačit, že kamera nebo mikrofon budou označeny logem redakce.

Nová evropská pravidla na ochranu osobních údajů, známá pod zkratkou GDPR, platí od 25. května. Podle kritiků ale mělo Česko kvalitní úpravu ochrany dat už řadu let předtím. Evropská směrnice vznikla především s cílem dát lidem větší možnost kontroly nad svými osobními údaji. Za porušení hrozí vysoké pokuty, v přepočtu až 500 milionů korun.

Proč jsou Češi podle Patrika Nachera mnohdy „papežštější než papež”? A jaké jsou jeho zkušenosti coby politika s novináři? Dozvíte se ve videu.

Reklama

Doporučované