Hlavní obsah

„Měli jste mít smlouvu dřív,“ vzkázala AstraZeneca EU

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Šéf britsko-švédské firmy AstraZeneca se brání kritice EU kvůli zpožděným dodávkám vakcíny. Firma prý dělá, co může, a nemá čas, protože EU podepsala smlouvu pozdě.

Článek

Evropa má, pokud chce dostát svým slovům, už jen necelé tři dny na rozhodnutí, jak se k problému postaví. V reakci na oznámení, že dodávky vakcín od firmy AstraZeneca do EU budou nižší, Brusel uvedl, že bude kontrolovat export vakcín vyrobených v EU. Zazněla dokonce hrozba, že do nich zasáhne. Představení konkrétního mechanismu podle serveru Politico slíbila EU do konce týdne.

Den poté, co se z předzvěsti „vakcínové války“ stalo velké téma po celé Unii a v neposlední řadě ve Velké Británii, které by se kontroly vývozu mohly dotknout, se smírné řešení nezdá být o nic blíž. AstraZeneca dosud nepodala požadované detailní vysvětlení zpoždění dodávek do EU a podle čerstvého zjištění serveru Politico zrušila dnešní jednání, kde měla detaily prezentovat odborníkům z členských zemí EU. Později ale evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová uvedla, že k jednání nakonec nejspíš dojde v podvečer.

To nakonec proběhlo ve středu v pozdních hodinách. Kyriakidesová na svém Twitteru uvedla, že během jednání s generálním ředitelem firmy Pascalem Soriotem proběhla „konstruktivní výměna“. „Evropa zůstává jednotná a pevná, smluvní závazky musí být splněny, občané EU musí být naočkováni,“ napsala s tím, že EU „lituje přetrvávající nejasnosti v rozvrhu dodávek a požaduje od společnosti AstraZeneca jasný plán pro rychlé dodání množství vakcín“, které pro první kvartál byly rezervovány. Spor Evropské unie s farmaceutickou firmou AstraZeneca o dodávky vakcín se tak oběma stranám stále nepodařilo vyřešit.

„Děláme, co můžeme, ale jsme dva měsíce pozadu”

Představitel firmy Pascal Soriot například italským novinám La Repubblica řekl, že jeho lidé „dělají, co mohou a pracují 24 hodin 7 dní v týdnu, aby napravili problémy s produkcí vakcíny“. Problémy podle něj souvisí s rozšiřováním výroby ve dvou závodech v Nizozemsku a v Belgii. Výroba je podle něj „v podstatě o dva měsíce pozadu“.

„Je to komplikované, obzvlášť v rané fázi, když musíme řešit nejrůznější problémy,“ řekl Soriot a dodal, že kromě výroby společnost s Oxfordskou univerzitou spolupracuje na vývoji vakcíny, která má cílit na jihoafrickou variantu viru.

„Kvůli zisku to neděláme, EU mohla podepsat dohodu dřív”

Soriot se dotkl i údajného podezření evropských diplomatů. Ti si podle serveru Politico myslí, že firma dodala část svých vakcín vyrobených v EU přednostně jiným zemím mimo Unii, jako třeba Británii, s vidinou vyššího zisku.

„Společnost určitě nebere vakcíny Evropanům, aby je prodala jinde s větším ziskem,“ ohradil se Soriot podle Euronews. „Podobné problémy jsme měli i v britském dodavatelském řetězci. Kontrakt s Británií byl ale podepsán tři měsíce před tím než s EU, takže jsme měli na vyřešení všech problémů víc času,“ naznačil francouzský ředitel společnosti, že si Unie mohla ušetřit potíže, kdyby byla rychlejší.

„Chtěli bychom být lepší? Samozřejmě. Ale podívejte se: Pokud doručíme v únoru to, co plánujeme, není to malé množství. Jedná se o miliony dávek do Evropy, to není málo,“ pokračoval ředitel v obraně své společnosti.

Kamenem úrazu je přitom plán firmy snížit ve smlouvě slibovaných 80 milionů dávek vakcíny do konce března na 31 milionů. „Myslím si, že evropská populace je velmi vystresovaná a unavená touto pandemií, která trvá celý poslední rok. Vlády jsou pod tlakem,“ řekl Soriot a dodal, že pro Evropu, která reprezentuje 5 % světové populace, je vyčleněno 17 % celé únorové produkce.

Požadované detailnější vysvětlení příčin zpoždění tak nezaznělo, stejně jako příslib dodržení původně dohodnutého objemu dodávek.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by mohla oxfordskou vakcínu doporučit k podmínečnému užívání v pátek a po schválení Evropskou komisí by se tak vakcíny mohly stát třetí očkovací látkou v Unii. Dosud se očkuje vakcínami firem Moderna a Pfizer/BioNTech.

EK: Zásilky léků primárně blokovat nechceme

Jak bude avizované opatření kontroly vakcín mířících mimo EU přesně vypadat, se zatím neví. Při jednání mezi Evropskou komisí a firmou AstraZeneca měla podle zjištění britského deníku Daily Telegraph zaznít výhružka zastavením dodávek vakcíny Pfizeru do Británie.

Takový krok by nicméně podle Politica Evropskou komisi stavěl do problematické pozice, protože v rámci obchodu platí za jednoho z největších globálních odpůrců obchodních restrikcí a protekcionalismu. Místopředseda unijní exekutivy Valdis Dombrovskis k tomu serveru řekl, že chystané opatření „primárně“ necílí na blokádu zásilek léčiv v přístavech, ale spíš k větší transparentnosti.

Že něco takového není na stole, věří i britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. „Jsem si jistý, že můžeme s EU spolupracovat a zajistit, že zatímco transparentnost je vítána, žádná blokáda nebude. Jsem také rád, že můžu říci, že jsem si jistý, mluvil jsem s šéfy Pfizeru i AstraZeneky a jsem si jistý, že dodávky vakcín do Spojeného království nebudou narušeny,“ řekl Hancock.

Reklama

Doporučované