Hlavní obsah

Měli na mě „velký kulový“. Trumpův protégé poprvé od milosti promluvil

Foto: Profimedia.cz

Trumpův dlouholetý přítel Roger Stone.

Reklama

„Nelhal bych o příteli, kterého znám 40 let, aby to mohli využít k jeho impeachmentu,“ řekl Roger Stone v prvním rozhovoru poté, co ho Donald Trump nenechal jít do vězení.

Článek

Spojené státy žijí případem Rogera Stonea a faktem, že díky Donaldu Trumpovi nemusí do vězení. Soud prvnímu zmíněnému udělil trest ve výši 40 měsíců za mřížemi kvůli lhaní a maření vyšetřování, celkem je vinen v sedmi bodech obžaloby. Ty se týkaly ruského vlivu na americké prezidentské volby před čtyřmi lety. V pátek prezident Trump oznámil, že Stone do vězení nepůjde. A USA se ptají - jak je to možné a co to znamená pro spravedlnost?

Roger Stone

Dlouhodobý konzultant amerických republikánů, lobbista a bývalý poradce Donalda Tumpa. Od 70. let působil dnes sedmašedesátiletý Stone jako blízký spolupracovník republikánských prezidentů včetně Richarda Nixona nebo Ronalda Reagana. S Donaldem Trumpem ho pojí zároveň dlouholeté přátelství. Kandidaturu na prezidenta Trumpovi navrhoval už od devadesátých let. Streamovací společnost Netflix o něm natočila dokument Get Me Roger Stone, který se týká jeho ústřední role v Trumpově prezidentské kampani.

V pondělí Roger Stone poprvé od Trumpovy milosti vystoupil v televizi, rozhovor s ním vedl Sean Hannity na stanici Fox News. „Chtěli, abych byl šunka do jejich sendviče, protože věděli, že Muellerova zpráva, hlavně co se týče Ruska, je falešná. Měli velký kulový,“ řekl Stone ve vysílání.

Stone narážel na vyšetřování Roberta Muellera, které se týkalo zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Zpráva, kterou vyšetřovatel představil, dokazovala rozsáhlé kontakty mezi Ruskem a Trumpovou kampaní. V té tvořil zásadní úlohu Roger Stone. Podle Muellera se Stone snažil o kontakt s Julianem Assangem, zakladatelem serveru WikiLeaks, a lidem z Trumpova týmu dával neustálé informace o tom, co a kdy se plánuje na WikiLeaks zveřejnit.

Jen pro připomenutí, právě na tomto serveru se objevila kontroverzní soukromá korespondence Trumpovy rivalky Hillary Clintonové, a to jen pár měsíců před prezidentskými volbami. Spojení mezi Stonem, WikiLeaks a Donaldem Trumpem dosvědčil Muellerovi bývalý Trumpův právník Michael Cohen, který zaslechl, jak se o tématu tito dva muži baví. Dokazuje to i fakt, že o všem pravděpodobně věděl i Donald Trump.

Žalobci původně navrhovali Stonea poslat do vězení na 7 až 10 let, ministr spravedlnosti William Barr však návrh zrušil a zůstal u čtyřicetiměsíčního trestu. Trump fakticky nezrušil jeho obvinění, ale zmírnil jeho trest.

Trumpův krok Stonea uchránit před vězením vyvolal obrovskou vlnu kritiky, zvlášť u demokratických politiků, ale i z řad republikánů. Agentura AP napsala, že se jedná o Trumpův přímý zásah do justičního systému. Emoce víří i výroky obou mužů. Stone již během vyšetřování tvrdil, že se nikdy proti Trumpovi neobrátí zády a že za jeho loajalitu doufá v milost. A měl pravdu.

„Chtěli, abych hrál Jidáše. Odmítl jsem,“ přilévá další olej do ohně Stone, tentokrát pro The Washington Post. Pro televizní stanici Fox News poté tvrdil, že tím nemyslel to, že by opravdu na Trumpa „něco měl“ a odmítal to říct. A barvitě si stěžoval na průběh vyšetřování. Navíc prohlašoval, že má strach, že ve vězení zemře, protože má dýchací problémy, které ho dělají citlivým na nákazu koronavirem. „Věřím, že většina lidí chápe, alespoň ti příčetní, že mi (Donald Trump) zachránil život,“ komentoval také Stone.

Podle amerických komentátorů není krok Donalda Trumpa překvapením. Nic to ale nemění na faktu, že je to krok čiré korupce. A právě ten předvídatelný akt činí Trumpovo jednání ještě více zkorumpovaným. „Donald Trump veřejně vyzýval Stonea, ať s Robertem Muellerem nespolupracuje, veřejně mu slíbil milost za to, že bude mlčet,“ upozorňuje americký blog Lawfare, který se zabývá národně bezpečnostními otázkami v USA.

Jak komentuje ve své analýze novinář CNN Chris Cillizza, Trump a jeho tým umí velmi zručně přenést pozornost na jiné téma. „Prezident udělá nebo řekne něco nehorázného. Všichni 24 hodin vyšilují. Jenže potom udělá další nehoráznost a ta předchozí je rázem zapomenuta. Namydlit, opláchnout a pořád dokola,“ píše Cillizza.

Reklama

Doporučované