Hlavní obsah

Naprosto zneužívali svoji pozici, říká ministr o úřednících. Poslal na ně policii

Roli obou úředníků podrobně objasňuje tato reportáž.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Klíčové úředníky Josefa Prakse a Radomila Mazače, kteří se podle zjištění Seznam Zpráv podíleli s manažery Huawei na manipulování stamilionových zakázek, „vytáhl“ exministr Antonín Staněk.

Článek

V případu veřejných zakázek za miliardy korun, které podle zjištění Seznam Zpráv byly manipulovány tak, aby je získala předem daná firma, bude policie prověřovat dva úředníky ministerstva kultury.

Upozornil na ně ministr Lubomír Zaorálek, jenž na základě odhalení, které po devítiměsíčním pátrání zveřejnily tento týden Seznam Zprávy, podal trestní oznámení. V něm stojí, že na manipulaci zakázek se podíleli právě dva zaměstnanci ministerstva.

Podle zjištění Seznam Zpráv jde o bývalého šéfa odboru IT Josefa Prakse a jeho podřízeného Radomila Mazače.

První reportáž ze série Pijavice můžete zhlédnout ZDE:

První reportáž investigativní série Janka Kroupy. Video: Seznam Zprávy

Oba úředníci podle zjištění Seznam Zpráv spolupracovali se dvěma manažery čínské společnosti Huawei Petrem Baškem a Jurajem Pavolem a lobbistou Jaroslavem Křížem. Manažeři sepsali podmínky zadávacího řízení, které pak prosadili přes spřízněné úředníky.

„Fakticky jeden z účastníků zadávacího řízení zpracoval zadávací dokumentaci sám pro sebe,“ uvedl ministr Zaorálek, který kvůli pochybnostem zrušil letos v únoru například zakázku na digitalizaci fondu kulturního dědictví Czechiana. „Nejenže se to tak nedělá, nejenže je to do nebe volající, ale připadá mi, že je to naprosté zneužívání pozice, kterou měli,“ dodal ministr.

Odbor vedený Josefem Praksem měl na ministerstvu také na starosti čerpání evropských peněz a evropské projekty. Odbor spadal vždy pod ekonomického náměstka Reného Schreiera, avšak když úřad v roce 2018 převzal Antonín Staněk (ČSSD), změnilo se to.

Jak totiž zjistily Seznam Zprávy, v době úřadování Staňka se Praksův odbor přesunul přímo pod ministra, a nepodléhal tak ekonomickému náměstkovi. Prakse a jeho projekty, které měl na starosti, napřímo řídil ministr Staněk.

Změna přišla právě v době, kdy se u třech problematických zakázek připravovalo výběrové řízení.

Antonín Staněk svůj krok vysvětluje záměrem, že chtěl mít o zakázkách přehled. „Chtěl jsem mít větší přehled o tom, co se ohledně IT zakázek na resortu děje. Měl jsem díky tomu přímou kontrolu na plnění úkolů odboru,“ vysvětlil exministr Seznam Zprávám.

Podle něj tak tento krok vedl k tomu, že zadané úkoly pro Praksův odbor byly efektivnější. „Z tohoto titulu se Josef Praks pravidelně účastnil porad vedení,“ doplnil.

Jeho nástupce Lubomír Zaorálek však vnímá Staňkův krok jako velice zvláštní, neboť Staněk z ředitele odboru udělal úředníka na úrovni náměstků, a podle něj tak měli v éře Staňka naprosto klíčovou funkci pro zadávání výběrových řízení v oblasti IT.

„Když na poradě šla řeč na oblast IT, byla to vždycky věc, za kterou zodpovídal šéf odboru IT a o které podával všechny informace on,“ popsal Praksovu roli Zaorálek.

Tento krok je podle něj také neobvyklý v tom, že ministrovi přímo podléhají jenom náměstci, tiskový odbor, audit a bezpečnostní odbor.

Zaorálek po svém nástupu na úřad zrušil všechny tři problematické zakázky, Staněk v nich ale problém dodnes nevidí. „V té době všechno běželo bez problému, žádné náznaky, že by něco nebylo v pořádku, jsem neměl,“ doplnil exministr.

Podívejte se, kdo řídil akci na ministerstvu kultury:

Huawei a zakázky na ministerstvu. Několik minut o tom, co ovlivňuje velká čínská technologická společnost.Video: Seznam Zprávy

Dalším klíčovým úředníkem, jenž manažerům a lobbistovi Křížovi pomáhal, byl Radomil Mazač, který se na ministerstvo dostal díky Praksovi.

„Pana Mazače jsem si vybral, protože se mi jevil jako odborník, který rozumí IT. Byl to můj zástupce, protože jsem řídil velký odbor a potřeboval jsem někoho, kdo je mi schopen pomoci,“ uvedl pro Seznam Zprávy Josef Praks. „Na ministerstvo nastoupil po roce 2016,“ doplnil.

Mazač měl na starosti technické detaily zakázek, které si u tří zakázek skupina kolem manažerů Huawei sama napsala, a úředníci jejich podklady následně použili jako oficiální technickou specifikaci k veřejné zakázce. Logicky tak při výběru vhodného kandidáta uspěla firma, pro kterou bylo zadání napsané.

Oba úředníci ale tento postup popřeli. „Tak to určitě ne. Navíc mi přijde absurdní, že by dva bezvýznamní manažeři nějaké pobočky mezinárodní firmy měli takovou moc,“ reagoval Praks.

Podle bývalého manažera Huawei Petra Baška ale tento postup trval delší dobu a byl u více než tří zakázek.

Ministr Lubomír Zaorálek také v souvislosti s podáním trestního oznámení upozornil, že oba úředníci přišli na ministerstvo ještě v éře ministra Daniela Hermana.

Ten si však dnes už prý na něco takového příliš nepamatuje. „Nevzpomínám si, že by v mé době byly nějaké problémy tohoto typu, žádné manipulace jsem řešit nemusel,“ odpověděl Seznam Zprávám Daniel Herman, který na ministerstvu působil v letech 2014 až 2017.

Na Prakse si dle svých slov pamatuje jenom díky jeho mohutné postavě, na dalšího klíčového úředníka Radomila Mazače si pak nevzpomíná vůbec.

Řada věcí se pro skupinu kolem Huawei zkomplikovala, když úřad převzal Lubomír Zaorálek, který jednak zrušil tři problematické zakázky za více než miliardu korun a také změnil organizační strukturu ministerstva, a Praksův odbor tak opět spadal pod ekonomického náměstka.

Zaorálek navíc velký odbor rozdělil na IT a projektové řízení. Na oba ředitele těchto odborů vypsal nová výběrová řízení. Do té doby ale IT šéfoval Mazač, kterého před třemi týdny vystřídal Jan Zmij. „Od té doby si pan Mazač vzal nemocenskou dovolenou,“ uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Úředník radí na ministerstvu vnitra

Mimo služební zákon byl už na ministerstvu kultury postaven Josef Praks a podle informací Seznam Zpráv by měl koncem léta skončit.

Praks však radí s IT projekty i na ministerstvu vnitra, kde pracuje na dohodu o provedení práce pod ekonomickým náměstkem Vilibaldem Knobem.

Na starosti má podávat odborná stanoviska ke strategickým IT projektům a podle informací ze smlouvy, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, má Praks na starosti i konzultace projektů s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Podle náměstka Knoba ale Praks zatím nikdy nekonzultoval projekt, který by se týkal NAKIT. „Jeho doporučení se týkala realizace, plnění harmonogramů u vybraných projektů v oblasti IT a případně připomínkování některých informativních materiálů předkládaných v rámci ministerstva vnitra,“ řekl Seznam Zprávám Knob. Náměstek ale uvedl, že na základě zjištění Seznam Zpráv ukončí s Praksem spolupráci.

Reklama

Související témata:

Doporučované