Hlavní obsah

Měly na vašem počítači vydržet navěky. Microsoft chce „desítky“ vyměnit

Foto: Microsoft (koláž: Pavel Kasík)

Budoucnost Windows 10 je nejistá. Microsoft slíbil, že ukáže, co s operačním systémem zamýšlí dále.

Reklama

Windows 10 měly být poslední verzí operačního systému Microsoftu. Kdo je koupil, očekával, že s nimi kupuje systém, který se bude nadále aktualizovat. Nyní ale firma zřejmě obrací. Podpora Windows 10 má skončit už v roce 2025.

Článek

Zvěsti o tom, že Windows 10 by mohly končit, se šíří po webu od jara 2021.

Týkají se chystané verze, která nese přezdívku Sun Valley, a Microsoft o ní mluví už od října 2020. Ale zatímco předtím to vypadalo, že jde jen o jeden z mnoha postupných inkrementálních updatů se spíše kosmetickými změnami, nyní se objevují indicie, že by mohlo jít o něco více.

A že by Windows 10, původně nazývané „poslední verzí Windows“, nakonec přeci jen poslední nebyly.

Proč je to důležité? Operační systém Windows je na desktopových počítačích nejpoužívanější už od 90. let. A přestože od roku 2010 se jeho převaha v Česku snížila z 96 procent na 86 procent, stále jde o jednoznačného lídra trhu. Celosvětově pracuje s Windows na 73 procent desktopů, zatímco Apple se svým macOS dosáhl na necelých 16 procent.

Od 90. let Microsoft pravidelně uváděl na trh nové verze svého operačního systému.

A to až do roku 2015, kdy s velkou slávou oznámil, že Windows 10 jsou poslední verzí Windows.

Všechny další verze Windows pak měly být jen aktualizací stávajícího systému, přičemž „velké“ aktualizace měly své názvy a Microsoft je uváděl dvakrát ročně. Slovo velké dáváme do uvozovek, protože ve skutečnosti šlo spíše o drobné vizuální změny typu „přidat tmavý režim“ nebo „nová položka v nastavení“.

Budou z nového updatu „jedenáctky“?

Nyní však několik indicií naznačuje, že Microsoft od své strategie „věčných desítek“ může upustit. Hlavním důvodem pro spekulace je samozřejmě představení „budoucnosti Windows“, které Microsoft naplánoval na 24. června.

Foto: Microsoft (koláž: Pavel Kasík)

Událost bude přenášena živě 24. června od 17:00 našeho času.

Náznaků je však více. Evan Blass, jeden ze známých „leakerů“ (vypouštěčů tajných informací před jejich oficiálním zveřejněním) tvrdí, že se nová verze bude jmenovat Windows 11.

Rozebírá se také, co znamenala poznámka ve zdrojovém kódu, který se týká Microsoft Windows. Autor zde o Windows 10 a nové verzi Windows Sun Valley mluví jako o oddělených systémech.

Foto: Microsoft (koláž: Pavel Kasík)

„In Windows 10 and Windows Sun Valley.“

Za hlavní indicii se často označuje nenápadná poznámka na oficiálních stránkách Microsoftu. Je zde uvedena informace o konci podpory „Window10 Home and Pro“: 14. října 2025. Tato informace ale není nová, našli jsme ji v archivu už na kopii z 20. září 2020.

Na verzi záleží

Na tom, kterou verzi Windows na svém počítači máte, závisí řada věcí. Především jde o podporu ze strany výrobce. U operačního systému jsou aktualizace kriticky důležité pro fungování na internetu nebo pro kompatibilitu s novým hardware.

Bez aktualizací je operační systém nejen nepoužitelný, ale svým způsobem i nebezpečný. Je jen otázkou času, než v něm útočníci najdou díry, které se už nedočkají oficiální záplaty. I proto lidé – a ve větším měřítku pak firmy – vždy zvažují, zda je pro ně přechod na novou verzi výhodný, či zda zůstanou u starší a důvěrně známé verze.

Rychlost nástupů jednotlivých verzi naznačuje, jaká byla jejich prvotní popularita. Třeba Windows 7 svého času nastoupily opravdu svižně a na třetinový podíl se dostaly po roce a půl od uvedení. Po třech letech na trhu už dosáhly 60 %.

Také Windows 10 dosáhly během roku a půl přibližně třetinového podílu. Pak se ale růst trochu zpomalil a po třech letech měly jen půlku trhu. Oblíbenost Windows 7 byla příliš velká, a prvotní zisky byly spíše na úkor novějších Windows 8 (přechod z obou systémů byl pro registrované uživatele bezplatný).

Jak by tomu bylo s upgradem v případě Windows 11, pokud to tedy bude jejich skutečné jméno? Microsoft může zvolit některou z osvědčených strategií:

  • může nabídnout upgrade zdarma po určitou dobu a tím usnadnit přechod běžným uživatelům
  • může správcům sítě nabídnout možnosti, jak aktualizovat systém na novou verzi, ale přitom zachovat vzhled a funkčnost předchozí verze
  • a může se také rozhodnout, že bude novou verzi prodávat a zvýšit tak své zisky v oblasti, kde už nyní dominuje
  • a mohl by se dokonce pokusit znovu nějak proniknout na mobilní zařízení, kde už Microsoft se svými Windows dvakrát neuspěl…

Uvidíme, co Microsoft ukáže 24. června. Zatím se zdá, že měli v roce 2015 pravdu lidé skeptičtí vůči vyjádřením o „poslední verzi Windows“.

Co začalo jako chytrá myšlenka inspirovaná neustálými aktualizacemi webových prohlížečů, se časem změnilo v těžko přehledný systém dlouhodobých, krátkodobých, bezpečnostních a vizuálních aktualizací, ve kterých se málokdo vyznal.

Reklama

Doporučované