Hlavní obsah

Memorandum reguluje službu sdílených koloběžek v Pardubicích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma Bolt chce v Pardubicích od přelomu července a srpna provozovat službu sdílených elektrických koloběžek.

Článek

Aby však radnice předešla negativním zkušenostem z jiných míst, rozhodla se nastavit podmínky jejich užívání prostřednictvím memoranda. To určuje, jak má služba fungovat, aniž by uživatelé koloběžek ohrožovali chodce nebo je odkládali na různých nepovolených místech. Vymezuje též plochy, na které budou mít elektrokoloběžky vjezd zakázán, uvedla v tiskové zprávě Iveta Koubková z kanceláře primátora.

V memorandu jsou nastaveny i podmínky spojené například s přeparkováváním nevhodně odstavených koloběžek a maximální možnou rychlostí. Pokud budou zaparkovány na nesprávném místě, firma je musí maximálně do tří hodin přeparkovat. V případě stanovišť umístěných na chodnících musí být dodržen dostatečný průchod pro chodce. Další podmínkou ze strany města je automatické omezení rychlosti koloběžek a elektronicky nastavené rychlostní limity v určitých oblastech, jako jsou veřejná prostranství nebo pěší zóny. Konkrétně se to bude týkat třídy Míru, Karloviny, parku Pod Vinicí, zdymadla, Wonkova mostu, náměstí Dukelských hrdinů, parku Na Špici, Bubeníkových sadů nebo prostranství kolem Paláce Pardubice. V těchto lokalitách je rychlost omezena na deset kilometrů za hodinu.

„Jízda po chodnících bude samozřejmě zakázaná, abychom chodcům zajistili maximální možnou bezpečnost a vyvarovali se kolizím,“ uvedl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS). Město bude ve spolupráci s firmou získané údaje průběžně vyhodnocovat. Zcela bez stanovišť pak budou Městská památková rezervace, park Na Špici, náměstí Čs. legií, park Pod Vinicí, Bubeníkovy sady, okolí jezera Bajkal či městský hřbitov.

Výpůjčky bude možné uskutečnit pouze přes aplikaci, v níž budou vyznačeny parkovací plochy a území, kam bude vjezd koloběžek zakázán. Od května ve městě funguje služba sdílených kol. Společnost Nextbike Czech Republic jich po městě rozmístila stovku.

Reklama

Doporučované