Hlavní obsah

Méně cizinců v Premier League? Vedení fotbalové ligy je pro, bez ohledu na brexit

Premier League chce snížit kvóty na hráče ze zahraničí.Video: Kryštof Kousal, AP

 

Reklama

Anglická Fotbalová asociace si trvá na svém návrhu snížení kvót na počet cizinců v týmech Premier League. Vedení FA v čele s předsedou Martinem Glennem od požadavků nechce ustoupit ani v případě, kdyby Spojené království nevystoupilo z Evropské unie.

Článek

Nově zavedený maximální počet cizinců v jednom týmu by činil 13 fotbalistů, oproti aktuálním 17. Tvrdě by na to doplatilo hned devět klubů, které mají na svých 25členných soupiskách 17 nebo 16 cizinců. Mezi nimi je například i Manchester City nebo Tottenham Hotspur.

Týmy navíc mají strach z takzvaného tvrdého brexitu, který by působení v Premier League výrazně zkomplikoval i všem hráčům pocházejícím ze zemí Evropské unie. Tito hráči by museli u britského ministerstva vnitra žádat o pracovní povolení, podobně jako hráči ze zemí mimo EU.

Nejsilnější hlasy proti změnám se ozývají z Watfordu a West Hamu. Předseda United David Gold už ve čtvrtek po schůzi vedení Premier League vyjádřil nesouhlas s úpravou, která podle něj nemá význam. „Musíme se na problém zaměřit a ujistit se, že máme všechny informace. Nejsou žádné důkazy, které podporují tento návrh,“ prozradil Gold deníku Daily Telegraph a pokračoval: „Podporujeme anglický fotbal, ale nechceme dělat věci, které nebudou fungovat. Musíme prozkoumat všechny možnosti a podívat se na důkazy.“

Video: Exkluzivně s českými fotbalisty, kteří si vydělávají na ostrovech: Co soudí o brexitu Čech, Skalák, Matějů?

Video: Hošek, Seznam Zprávy

FA svůj záměr opírá o celkový počet cizinců v nejvyšší anglické soutěži. Ve 20 klubech je 260 zahraničních hráčů, což v průměru činí 13 fotbalistů na jeden tým. Jako domácího hráče potom specifikuje každého, kdo je zaregistrován v některém z anglických klubů po dobu alespoň tří sezon před 21. narozeninami.

Pokud Británie neupustí od svého záměru odejít z Evropské unie, nenabudou změny v kvótách platnosti před rokem 2021. Premier League by se změnou v pravidlech přiblížila English Football League, která sdružuje nižší fotbalové soutěže v Anglii. EFL nyní povoluje nanejvýš 11 zahraničních hráčů na 18členné soupisce. V kádru musí být také minimálně jeden odchovanec dané organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované