Hlavní obsah

Méně porodnic a očních oddělení. Služby nemocnic se změní

Pojišťovny budou jednat o budoucnosti porodnic, kde se narodí méně než 600 dětí za rok.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdravotní pojišťovny a nemocnice začaly vyjednávat o nových smlouvách. Zadání, co má skončit na konci roku 2018, je jasné.

Článek

Po pěti letech budou zdravotní pojišťovny opět měnit nabídku služeb, jaké poskytují české nemocnice.

Na konci letošního roku totiž skončí smlouvy mezi nemocnicemi a pojišťovnami a právě pojišťovny začínají jednat o tom, že by počet některých oddělení ve zdravotnických zařízeních snížily.

Konkrétně se mluví o tom, že by se v Česku měl snížit počet porodnic, dětských nebo očních oddělení.

„Nejde nám za každou cenu o to, abychom omezovali nemocnice nebo abychom je redukovali. Ale ukazuje se, že pro některé obory nemáme v jednotlivých regionech dostatek odborníků,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Například v případě porodnic je nutné, aby se v nich narodilo ročně alespoň 600 dětí. Pokud nemocnice tento limit dlouhodobě nesplňuje, hrozí jí letos, že od pojišťovny už smlouvu nezíská.

„Jsou tu porodnice, jež nevykazují limit, o kterém hovoříme. Na druhou stranu jsou tu porodnice, které jsou naopak v méně dostupné oblasti,“ řekl Seznamu ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

V případě zavření jedné porodnice by měly mít pacientky další dostupnou v okruhu několika desítek kilometrů.

Kraje připouštějí, že jsou ochotny počet některých oddělení snížit.

Například hejtman Vysočiny Jiří Běhounek je připraven jednat o zrušení některých očních oddělení v krajských nemocnicích. Avšak naopak hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček nechce o zavírání oddělení vůbec debatovat.

Příklady z minulých let ukazují, že tam, kde uzavírání oddělení odmítali, je stejně nakonec sami zavřeli. Chirurgii tak například zrušil Městec Králové. Další oddělení pak zavřely i nemocnice ve Vrchlabí, Sedlčanech nebo Brandýse nad Labem.

Reklama

Doporučované