Hlavní obsah

Méně stráveného času v čekárnách. Obvodní lékaři by měli částečně nahradit specialisty

Lékaři budou mít více pravomocí. Pacienty nebudou posílat jen ke specialistům.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pacienty čeká méně návštěv u lékařů-specialistů. Ministerstvo zdravotnictví totiž chce, aby měli obvodní lékaři více pravomocí.

Článek

V současnosti musí pacient třeba i kvůli jednomu receptu dojíždět za specialistou. Nově by měl praktický lékař pacientovi pomoci s většinou jeho problémů a posílat ho dál za specialisty pouze ve složitějších případech.

Jde o jeden z prvků reformy primární péče, která si klade za cíl mimo jiné posílit roli praktického lékaře. A to tak, aby byl vstupní bránou a průvodcem pacienta zdravotním systémem. Nově by měli takzvaní „obvoďáci“ po vzoru sousedního Německa fungovat jako rodinní lékaři.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová v rozhovoru pro Seznam.cz uvedla, že aktuálně dochází k tomu, že je praktický lékař vnímán jen jako jakýsi „prostředník“, tedy ten lékař, který dává doporučení k dalším specialistům. „Tak by to ale nemělo být,“ sdělila Rögnerová.

Co všechno by nově museli obvodní lékaři vykonávat? Jde napříkad o následující výkony: provedení testů k vyloučení hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie, vyšetření odhalující akutní infarkt myokardu a jiná srdeční selhání.

Dále pak kontrolu stavu u potenciálních diabetiků s cílem oddálit nebo úplně zamezit vzniku cukrovky II. typu. Praktičtí lékaři budou nově provádět i speciální vyšetření dětí a edukaci jejich rodičů kvůli změně životního stylu. Půjde také o řízení péče u pacientů s chronickým onemocněním, kterých je v populaci velké množství. Konkrétně pak s duševními onemocněními nebo rakovinou.

Změna sice bude znamenat výraznou úlevu pro pacienty, lékařům ale přinese větší zátěž. Přesto má ministerstvo za to, že změna bude sloužit ke zlepšení celého systému péče o pacienta.

„My si myslíme, že nová nastupující generace lékařů, ale i ti stávající, o to má zájem. A že se i zvýší zájem o studium primární péče,“ sdělila náměstkyně Helena Rögnerová.

Sdružení praktických lékařů ale upozorňuje i na to, že jsou doktoři už v současnosti zahlcení prací. „Je otázka, jak se s tím vyrovnáme. Je pravdou, že jsme přetížení hlavně administrativou. Lékař stráví minimálně třetinu času administrativou, kterou by mohl dělat někdo jiný, nebo by se nemusela dělat vůbec. A v tom bychom potřebovali od ministerstva velkou pomoc,“ uvedl lékař Václav Šmatlák ze Sdružení praktických lékařů.

Ministerstvo nicméně slibuje, že s přicházející změnou by mělo dojít ke zlepšení vybavení ordinací, a tudíž i jejich finančních prostředků. Kromě toho resort počítá se zvýšením dostupnosti praktických lékařů v některých oblastech Česka.

Reklama

Doporučované