Hlavní obsah

Méně věcí, méně starostí? Život v minimalistické domácnosti

Méně věcí, méně starostí? Život v minimalistické domácnosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dovedete si představit, že se zbavíte všech zbytečných věcí, myšlenek a mnoha rozdělaných projektů? Minimalismus nás učí, že méně věcí znamená taky méně starostí.

Článek

Minimalismus je životní styl, kdy máte méně, ale zároveň nechcete více. „Nestačí ty věci vyházet, ale musíme k tomu přistupovat tak, abychom je zase zpátky nenahromadili v obřím množství, které jsme měli předtím,“ říká influencer a minimalista Alvin Korčák.

Minimalismus se týká všeho. Nejde jen o šatník, ale jde také například o digitální svět a kompletní životní styl jako takový. Je to i o tom, najít si čas na sebe, dát si pauzu a srovnat si své myšlení. „Být minimalista mi dává dobrou příležitost a dobrou průpravu do dalšího života. Díky tomu se soustředím na podstatné věci,“ vysvětluje Alvin Korčák.

Spousta lidí si nedovede představit, že se zbaví většiny věcí ze své domácnosti. Mají k nim vzpomínky a různé emoční vazby. Takové věci se prý mají nechat až nakonec, aby se člověk nezasekl. Zároveň prý nejde o to vyházet vše, ale z hromady věcí si umět schovat jen jednu.

Jak se vlastně žije minimalisticky? „Snažím se mít věcí co nejméně, hlavně moc nenakupuji. Hlavně nepodléhat reklamám, protože to je ten největší problém. A také žiji minimalisticky v sociálních věcech. To znamená, že na sociálních sítích jsem co nejméně a nedělám několik projektů naráz,“ říká minimalista.

K minimalistickému životu patří například i cestování. Více o tomto životním stylu se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka Televize Seznam.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované