Hlavní obsah

Menšinová vláda chystá velké personální změny na ministerstvech

Na ministerstvech dojde k personálním změnám.

 

Reklama

Jenom několik hodin po uvedení do funkce zrušil nový ministr zemědělství na ministerstvu dvě sekce.

Článek

Hned krátce po uvedení do funkce oznámil nový ministr zemědělství Jiří Milek velké změny ve fungování úřadu. Chce se rozloučit s desítkou úředníků, kteří spadají pod služební zákon. Mezi nimi jsou i dva náměstci.

Rychlost, s jakou ministr změny ohlásil, je logická. Služební zákon totiž umožňuje personální rošádu jen do konce roku. Takzvanou systemizaci pracovních míst musí na svém pátečním jednání schválit vláda. Po Novém roce by změny už možné nebyly.

„Změny se chystají na všech resortech, kromě Ministerstva životního prostředí, Ministerstva obrany a zahraničí,“ uvedl pro Seznam náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

I další resorty chystají velké reorganizační změny. Pokud ale vláda nezíská důvěru a do vedení resortů nastoupí jiní lidé, nebudou už tyto kroky moct zvrátit.

„Je to plně v kompetenci pana ministra takto rozhodnout. Mají zaniknout sekce ekonomiky a informačních technologií a sekce 1. náměstka ministra – sekce správní. Agendy stávajících sekcí budou převedeny jak do nově zřízené sekce, tak do ostatních organizačních útvarů,“ reagovalo tiskové oddělení Ministerstva zemědělství na dotazy Seznamu.

Exministr Marian Jurečka s kroky svého nástupce nesouhlasí.

„Výdaje za IT v roce 2013 byly jen za Ministerstvo zemědělství 700 milionů korun. Během krátké doby se nám podařilo snížit výdaje na polovinu. Ročně jsme ušetřili 350 milionů korun. Dohromady za mé působení na resortu 1,3 miliardy korun,“ popisuje Jurečka.

V čele dvou sekcí, které chce Milek zrušit, stáli odborní náměstci Jiří Jirsa a Zdeněk Adamec.

Závěry evropských detektivů v kauze Čapí hnízdo se téměř shodují s českou policií.Video: Radek Nohl

Reklama

Související témata:

Doporučované