Hlavní obsah

Merck žádá v USA schválení léku proti covidu-19

Foto: Profimedia.cz

Antivirová pilulka vyvinutá společností Merck.

Reklama

Americká farmaceutická společnost Merck dnes uvedla, že bude požadovat po americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolení k užití experimentálního přípravku molnupiravir v boji proti covidu-19.

Článek

Pokud by došlo k jeho schválení, molnupiravir by se stal prvním podávaným práškem schváleným na léčbu covidu-19, informuje americká CNN. Rozhodnutí by mělo padnout v horizontu několika týdnů.

Společnost Merck and Ridgeback Biotherapeutics aktuálně žádá o povolení užití léku pro léčbu nakažených lidí, kterým hrozí vážnější průběh covidu-19 nebo hospitalizace. Stalo se tak na základě klinických testů, které měly tak výborné výsledky. Tabletu molnupiraviru podávali lékaři testovaným lidem nakaženým covidem-19 po dobu pěti dnů, dvakrát za 24 hodin. Kontrolní skupině pak podávali placebo.

Výsledky ukázaly, že pouze 7,3 procent lidí užívajících lék vyžadovalo hospitalizaci. U kontrolní skupiny léčené placebem to bylo 14,1 procent. „V průběžné analýze molnupiravir snížil možné riziko hospitalizace nebo smrti o 50 procent,“ napsala v prohlášení společnost. „Do 29. dne nebylo hlášeno žádné úmrtí u pacientů, kteří dostávali molnupiravir. Osm úmrtí bylo nahlášeno u lidí, kteří dostávali placebo. Žádný z účastníků ve sledované době nebyl očkovaný,“ píše se dále.

Merck dnes také uvedl, že do konce roku 2021 by společnost mohla dodat tablety pro 10 milionů pacientů. Další by pak následovaly v roce 2022. Dávku pro 1,7 milionů pacientů již například nakoupila americká vláda. Ceny výrobce uzpůsobí tak, aby byly přijatelné pro lidi po celém světě včetně z rozvojových a chudých zemí, dodává.

Reklama

Doporučované