Hlavní obsah

Rozdělme si pomoc v Africe, budou chtít po státech Evropy Merkelová a Kurz. Společně s Macronem také odmítli „tvrdý brexit“

Nedělní setkání Merkelové s Kurzem.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Merkelová před jednáním zdůraznila, že Německo sdílí priority rakouského předsednictví včetně zlepšení ostrahy vnější hranice EU.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz chtějí zlepšit ostrahu vnější hranice Evropské unie. Uvedli to na tiskové konferenci před nedělním jednáním v Berlíně. Spolupracovat chce Německo s Rakouskem také na zlepšování situace lidí v Africe, aby nemuseli ze svých zemí utíkat. Kurz, jehož země nyní předsedá Radě EU, se s Merkelovou sešel několik dní před neformální schůzkou premiérů a prezidentů EU v Salcburku, kde se bude jednat i o migraci.

Merkelová před jednáním zdůraznila, že Německo sdílí priority rakouského předsednictví včetně zlepšení ostrahy vnější hranice EU. Evropská komise navrhuje zvýšit počet zaměstnanců unijní pohraniční agentury Frontex na 10 tisíc. Kurz v neděli řekl, že cílem je tohoto čísla dosáhnout do roku 2020.

Důležité je podle Merkelové věnovat se více také rozvoji Afriky, aby lidé neměli důvod z ní do Evropy prchat. Kancléřka vyzvala, aby si evropské země „rozdělily práci“ a každá spolupracovala s jinými africkými zeměmi. Kurz upozornil, že Rakousko v prosinci uspořádá ve Vídni summit EU s africkými zeměmi.

Na neformální schůzce šéfů států a vlád EU 20. září v Salcburku podle Merkelové a Kurze nebudou přijaty žádné závěry, sloužit bude především k „intenzivní diskusi“.

V Salcburku se příští týden bude jednat zřejmě také o nadcházejícím odchodu Británie z Evropské unie. Merkelová se s Kurzem shodla na tom, že je třeba udělat vše pro to, aby se zabránilo situaci, kdy by Británie opustila EU bez dohody.

Německá média spekulovala, že by Merkelová s Kurzem mohla hovořit také o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi. Evropský parlament ve středu schválil doporučení, aby země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Kurz byl dlouho považován za Orbánova spojence, před hlasováním ale podpořil zahájení procedury vůči Budapešti.

Kurz se setkal s francouzským prezidentem Macronem, odmítli „tvrdý brexit“

Evropská unie by měla udělat vše, co je v jejích silách, aby zabránila takzvanému „tvrdému brexitu“, tedy odchodu Británie z EU bez dohody o uspořádání vztahů. Při jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži to řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země předsedá Radě EU. Také Macron se vyjádřil ve prospěch dohody při současném zachování pravidel EU.

„Asi se shodneme na tom, že musíme udělat maximum, abychom se vyhnuli tvrdému brexitu a umožnili pevnou spolupráci mezi Británií a Evropskou unií i po jejím vystoupení z EU,“ prohlásil Kurz.

„Je nezbytné, abychom dosáhli dohody, ale aby současně byla plně zachována pravidla soudržnosti a ochrany Evropské unie a jednotného trhu, přičemž Británie zase musí respektovat hlasy svých občanů,“ řekl Macron.

Reklama

Související témata:

Doporučované