Hlavní obsah

Merkelová: Brexitového summitu se nezúčastním, dokud nebude podepsána smlouva

Angela Merkelová se nezúčastní summitu o brexitu, pokud do té doby nebude podepsána „rozvodová“ smlouva.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová pohrozila, že pokud nebude urychleně podepsána dohoda o brexitu ve svém kompletním znění, nezúčastní se celounijního brexitového summitu. Ten je naplánován na neděli.

Článek

V prohlášení kancléřky, které zveřejnila ve středu, stojí, že Německo podpoří návrh smlouvy o brexitu, který přijala britská vláda a předložila jej vyjednávacímu týmu Evropského parlamentu. Zástupci země včetně Merkelové se však odmítnou zúčastnit summitu, pokud do té doby nebudou podepsány všechny body „rozvodové smlouvy”.

Premiérka Spojeného království Theresa Mayová 14. listopadu předložila svému vládnímu kabinetu návrh znění smlouvy o brexitu, který byl ministry přijat. Během následujících dní dva ministři, včetně Dominica Raaba, ministra pro brexit, rezignovali. Někteří konzervativní poslanci požadují hlasování o nedůvěře Mayové (nikoliv celé její vládě).

Zástupci EU již podepsali několik bodů smlouvy včetně toho kolem problematické irské hranice, chybí ale například politická deklarace brexitu. Angela Merkelová požaduje úplný podpis dohody do čtyřiadvaceti hodin, jinak se brexitového summitu nezúčastní.

Mayová mezitím již ve středu odcestovala do Bruselu, kde ji přivítal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Předsedkyně vlády bude jednat s Michelem Barnierem, hlavním vyjednavačem EU pro brexit. Cílem setkání bude finalizace rozhovorů kolem brexitu a zprostředkování úplného podpisu smlouvy o odluce Evropské unie a Velké Británie.

Jedním ze stagnujících bodů brexitu je případ Gibraltaru. Ten, jako součást území Spojeného království, opustí EU. To se však nelíbí jeho obyvatelům, kteří v referendu z 96 % volili setrvání v Unii. Španělský premiér Pedro Sánchez navíc řekl, že Španělsko nebude podporovat dohodu, pokud jasně nepokryje budoucnost Gibraltaru. Pro Angelu Merkelovou je otázka Gibraltaru také důležitým faktorem, ohledně kterého bude požadovat klarifikace.

„Víme, jak složité jsou vyjednávání ve Velké Británii. Za Německo mohu říci, že dohodu o brexitu v jejím nynějším znění podpoříme. Situace okolo Gibraltaru a Španělska je ale stále nejistá, doufám, že bude do neděle rozřešena,” řekla kancléřka na půdě německého parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované