Hlavní obsah

Merkelová by byla dobrá postava pro film. A komunismus nikdy nepadl, říká slavná Holland

Rozhovor s Agnieszkou Holland.

 

Reklama

Režisérka Agnieszka Holland v rozhovoru pro Seznam o tom, že znovu roste železná opona – tentokrát mentální. A jediný evropský státník, který stojí za řeč, je prý Angela Merkelová.

Článek

Agnieszka Holland, která byla hostem letošním festivalu Febiofest, se pohybuje mezi světem velké americké produkce a malým dramatem. Sama dává přednost těm „menším věcem“: „Víte, House of Cards je trochu něco jako služba. To není autorské, a je to pro mě velmi zajímavé. Navíc je to čest a je zajímavé poznat a spolupracovat s takovými herci, jako je Kevin Spacey nebo Robin Wright. Ale když dělám něco osobního, něco, co vyplývá z mé citlivosti a zkušenosti, cítím se víc sebou. Takže mám raději menší věci než větší. A čím méně peněz, tím více svobody. To je první věc, kterou jsem se naučila, když jsem začala dělat v Hollywoodu.“

Po Janu Palachovi, jehož příběh zpracovala ve filmové trilogii Hořící keř, by ráda natočila téma Mnichov. Česká televize by o projekt podle Holland měla zájem. Zatím je vše ale jen ve fázi rozhovorů, scénář polská režisérka v ruce nemá. Ráda by se ale dostala k verzi, kterou údajně ztratil Miloš Forman – a která byla povedená. V Praze Holland minulý týden představila svůj nový film Přes kosti mrtvých.

Reklama

Doporučované