Hlavní obsah

Prosinec bez lyžování? Merkelová chce zavřít všechna evropská zimní střediska

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Německo ve snaze omezit šíření koronaviru usiluje o uzavření lyžařských středisek v Evropě až do 10. ledna. O možnosti budou zatím jednat alpské země. Zatímco Itálie a Francie návrh podporují, Rakousko se staví proti.

Článek

Spolková kancléřka tuší, že se se svým návrhem pohybuje na tenkém ledě. Podle Der Spiegel se Berlín pokusí o celoevropskou dohodu ohledně uzavření lyžařských středisek minimálně do 10. ledna. „Nemusí se nám to podařit, ale zkusíme to,“ uvedla na téma kontroverzních uzavírek areálů Angela Merkelová.

Karanténa, která měla v Německu skončit na konci listopadu, bude nyní platit až do 20. prosince. Ani pak ale omezení zcela nezmizí. „Listopadová karanténa v Německu uchránila zemi před nejhorším scénářem, pandemie covidu-19 ale není pod kontrolou. Denní nárůst případů je pořád příliš vysoký a naše jednotky intenzivní péče jsou stále příliš plné,“ uvedla kancléřka.

Merkelová rovněž německé poslance varovala, že nemůže od ledna přislíbit velké rozvolnění stávajících omezení. Naději na konec pandemie ale šéfka spolkové vlády spatřuje v rychle vyvíjených vakcínách. Ty by se mohly dočkat rychlého schválení. „Vidíme světlo na konci tunelu,“ dodala Merkelová.

Conte: Hledejme evropské řešení

Italský premiér Giuseppe Conte podle Reuters již odložení začátku lyžařské sezóny podpořil. Zdůraznil ovšem, že je potřeba nalézt společné evropské řešení. „Pokud by se Itálie rozhodla uzavřít všechny lyžařské areály bez podpory Francie, Rakouska a dalších zemí, italští občané by cestovali do zahraničí a riskovali, že si přivezou nákazu domů,“ řekl Conte na začátku tohoto týdne televizi La7.

Itálie je v počtu evidovaných úmrtí s covidem-19 (52 028) hned po Británii druhou nejhůře postiženou zemí v Evropě. Byla první evropskou zemí, kterou letos v únoru pandemie covidu-19 naplno zasáhla poté, co se na kontinent rozšířila z Číny. Dosud se tam koronavirem nakazilo přes 1,4 milionu lidí, více než 50 000 z nich zemřelo.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý prohlásil, že od soboty v jeho zemi nově otevřou malé obchody. V polovině prosince se přidají kina, divadla a muzea. Lyžařská střediska ale ve Francii zůstanou zavřená až do Nového roku. Macron dodal, že datum začátku zimní sezóny chce rovněž prodiskutovat s evropskými partnery. K otevření resortů by podle něj mělo dojít v lednu, pokud pro to budou příznivé podmínky. V případě nerespektování pravidel by podle prezidenta hrozila třetí vlna epidemie.

Budete to muset zaplatit, vzkazuje Rakousko EU

Rakousko však proti celoevropskému koordinovanému plánu na uzavření lyžařských areálů protestuje. „Pokud EU opravdu nařídí uzavření lyžařských areálů, bude to stát až 2 miliardy eur (52 miliard Kč). Pokud to EU opravdu chce, bude za to také muset zaplatit,“ uvedl podle BBC rakouský ministr financí Gernot Blümel.

„Jízda na vleku je jako použití veřejné dopravy. Podle tohoto pohledu na věc bychom se měli rozhodovat,“ uvedl ke spornému tématu rakouský kancléř Sebastian Kurz. Ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová je přesvědčena o tom, že rakouská střediska mají připravenou robustní „bezpečnostní koncepci“, aby v nich lidé mohli strávit lyžařskou dovolenou.

K přístupu Rakouska k lyžařské sezóně se kriticky vyjádřil bavorský premiér Markus Söder. „Nedovedu si to představit,“ řekl bavorský premiér o tom, že se lidé budou setkávat na vlecích a lanovkách, na které musí čekat ve frontě.

Švýcarsko, které není součástí Evropské unie, své lyžařské resorty již otevřelo. Tím si země, kde si Angela Merkelová při lyžování v roce 2014 zlomila pánev, vysloužila kritiku hlavního zmocněnce WHO pro postup proti koronaviru Davida Nabarra. „Jakmile se míra rizika nákazy sníží, a ona se sníží, pak můžeme být tak svobodní, jak chceme. Ale právě teď? Měla by se otvírat lyžařská střediska? Za jakých podmínek?“ uvedl Nabarro.

Mezi první z evropských epicenter nákazy koronavirem patřila právě lyžařská střediska v Itálii, odkud se koronavirus rozšířil i do dalších evropských zemí. To platí i o jarní vlně nákazy v Rakousku, kde bylo jedním z velkých ohnisek středisko zimních sportů Ischgl.

Během vánočních a novoročních prázdnin míří na sjezdovky mnoho Evropanů. Toto období je pro lyžařská střediska po celé Evropě nezbytnou součástí místní ekonomiky, vlekaři se tak nyní o sezónu obávají. Ani v České republice zatím není jasné, zda bude kvůli epidemické situaci možné na lyže vyrazit.

Reklama

Související témata:

Doporučované