Hlavní obsah

Merkelová dál vládne CDU. Navzdory krizi s uprchlíky dostala 90 procent hlasů

 

Reklama

Německá kancléřka získala téměř 90 procent hlasů. CDU vede od dubna 2000.

Článek

Německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) si do svého čela znovu zvolila Angelu Merkelovou. Povede německé křesťanské demokraty i v dalších dvou letech. Žádný protikandidát ji nevyzval, a tak bylo jen otázkou, kolik procent hlasů německá kancléřka na sjezdu v Essenu zvolí. Merkelová nakonec získala od téměř tisícovky delegátů 89,5 procenta hlasů. Křesťanské demokraty vede již od dubna roku 2000 a na post stranické šéfky kandidovala podeváté.

Dosud vyhrávala Merkelová volby předsedkyně CDU velmi jednoznačně. Před dvěma lety pro ni hlasovalo 96,7 procenta delegátů. Nejméně hlasů získala v roce 2004, kdy se pro ni vyslovilo 88,4 procenta hlasujících. Letos se i kvůli odporu části straníků vůči její uprchlické politice mluvilo o tom, že jakýkoli výsledek nad 90 procent bude úspěch. Hlasy Merkelové mohla ubrat nejen její dosavadní migrační politika, ale i letošní propady CDU v zemských volbách a vzestup Alternativy pro Německo (AfD), na kterou zatím křesťanští demokraté nenašli recept.

Kromě předsedy si 1001 delegátů na sjezdu vybere i další členy vedení strany. Ani zde se neočekávají zásadní změny. Posty místopředsedů strany by měli znovu obsadit ministryně obrany Ursula von der Leyenová, ministerský předseda Hesenska Volker Bouffier, ministr vnitra v Bádensku-Württembersku Thomas Strobl, předsedkyně CDU v Porýní-Falci Julia Klöcknerová a šéf straníků v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet.

Hlasovat se také bude například o návrhu vedení strany, který zdůrazňuje mimo jiné nutnost vyšších výdajů na bezpečnost, podporuje pokračování rozpočtové politiky bez deficitů nebo apeluje na respektování společných hodnot jako jsou svoboda, demokracie a vláda práva.

Na první pohled tak vše zůstane při starém. Debaty o migraci, nutnosti změnit vládní politiku i v dalších oblastech nebo o možných koaličních partnerech ale mohou stát na počátku změn, které budou daleko výraznější. Část návrhů se totiž proti dosavadní politice kancléřky vymezuje a požaduje programový posun doprava. Strana se podle nich stala příliš středovou a tím dala prostor AfD.

Reklama

Doporučované