Hlavní obsah

Merkelová mě neskutečně štvala, říká bývalý zpravodaj o „robotické“ kancléřce

Němci o Češích vlastně vůbec nepřemýšlejí a ve zprávách se zmínka o nás objeví jen výjimečně, říká Martin Jonáš.Video: Adam Junek

 

Reklama

Němci nedělají malé chyby, jejich rozhodnutí mají totiž dalekosáhlé dopady, tvrdí Martin Jonáš, který vydal netradičního průvodce s názvem Příběh Berlín.

Článek

„Weitermachen“ neboli pokračovat, to bylo heslo Němců po teroristických útocích. „Zatímco v Paříži jsem viděl explozi emocí, tak v Berlíně se v tichosti jelo dál. Nenechali si v podstatě nabourat předvánoční shon,“ vypráví ve Výzvě Seznamu Martin Jonáš, který po léta reportoval z Německa.

O svých zážitcích sepsal spolu s manželkou knihu, v podstatě průvodce Berlínem, který je ovšem výletem do duší Němců a historie země.

A co si Němci myslí o Češích? „To je trochu jako v tom vtipu o Praze a Brně. Co si Pražané říkají o Brňácích? Nic. A podobně to mají Němci s Českem,“ popisuje Jonáš.

Jaká je ve skutečnosti Angela Merkelová? Jak Němci vnímají uprchlickou krizi? Kde hledat příčiny vzestupu populistické Alternativy pro Německo? I o tom v rozhovoru ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované