Hlavní obsah

Merkelová: Německo by do roku 2050 mělo být klimaticky neutrální

Německá kancléřka chápe studentské stávky i tlak na politiky kvůli klimatu.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý na klimatické konferenci v Berlíně uvedla, že Německo se má pokusit o uhlíkovou neutralitu do roku 2050. „Diskuse by neměla být o tom, zda můžeme tohoto cíle dosáhnout, nýbrž jak toho dosáhneme,“ dodala Merkelová. Vyjádřila i své pochopení pro studenty, kteří za důslednou ochranu klimatu demonstrují.

Článek

„Děti a mladí lidé se schází každý pátek po celém světě, aby stávkovali a vyvíjeli tlak. Tlak na politiky. Upřímně, příjemné to není, ale chci jasně říct, že je to pochopitelné,“ komentovala podle agentury Reuters kancléřka studentské stávky.

Německo musí podle Merkelové hledat cesty, jak se do roku 2050 stát klimaticky neutrální zemí. Šéfka německé vlády, která by ráda, aby se spolková republika přidala k devíti evropským zemím se stejným závazkem, to v úterý řekla na konferenci o klimatu v Berlíně.

„Jedná se o klimatickou neutralitu. Neznamená to, že se nebudou smět vypouštět žádné skleníkové plyny, nýbrž že pokud emise vzniknou, tak je budeme muset kompenzovat uskladněním či zalesňováním,“ uvedla Merkelová. „Navrhuji proto diskutovat v radě pro klima o tom, jak dosáhnout cíle stát se do roku 2050 neutrální z hlediska vypouštění CO2,“ dodala.

Kancléřka připustila, že spolková republika už nedosáhne průběžného cíle, který počítal s tím, že do roku 2020 emise oxidu uhličitého ve srovnání s rokem 1990 klesnou o 40 procent. O to důležitější ale podle ní je, aby splnila cíl pro rok 2030, kdy chce mít Německo oproti roku 1990 emise oxidu uhličitého nižší o 55 procent.

Devět států, včetně Francie, Nizozemska či Belgie, před summitem v rumunském Sibiu z minulého týdne ve společném dokumentu vyzvalo, aby Evropská unie byla nejpozději v roce 2050 neutrální z hlediska emisí skleníkových plynů. Kancléřka na summitu iniciativu sice uvítala, neslíbila ale, že se k ní připojí, neboť spolková vláda si dosud klimatickou neutralitu nevytkla za svůj cíl.

Reklama

Doporučované