Hlavní obsah

Merkelová opět zamířila do míst záplav. Napravuje faux pas svého nástupce

Záběry z opětovné návštěvy Merkelové v oblastech postižených záplavami.Video: AP

 

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek znovu navštívila oblast, kde v červenci došlo k tragickým záplavám. Zemi čekají v tomto měsíci volby a Merkelová se snaží získat podporu pro svou stranu.

Článek

Německé parlamentní volby se kvapem blíží. Kandidát Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet před sebou ale příliš pozitivní vyhlídky nemá. Popularita blízkého spojence Angely Merkelové, který byl dlouho považován za favorita, v poslední době klesá. Kancléřčina cesta do míst záplav pomoci zvýšit Laschetovy šance stát se německým kancléřem.

Merkelová se rozhodla po sedmi týdnech znovu navštívit údolí Ahr ve spolkové zemi Porýní-Falc na západě Německa. Přijela zkontrolovat, jak se z nedávných záplav, které způsobily mnohé škody i ztráty na životech, vzpamatovávají nejvíce postižené oblasti, mezi nimi například město Altenburg. Na místo dorazila Merkelová dnes v poledne. V neděli by její kroky měly zamířit do dvou zatopených měst v sousední spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, jejímž premiérem je Armin Laschet.

Kancléřka navštívila zasaženou oblast společně s premiérem tamní spolkové země Malu Dreyerem (Sociálnědemokratická strana Německa). Během obhlídek hovořili s lidmi, které záplavy postihly, a vyslechli si jejich často zdrcující příběhy. „Přes všechno zoufalství jsme cítili i vděčnost,“ uvedla Merkelová. Konstatovala, že oblast se stále nachází v šokujícím stavu.

Země podle kancléřky nesmí na postižené regiony ani do budoucna zapomínat a musí jim poskytnout pomoc. Spolkový sněm by měl podle jejích slov schválit fond pro povodňovou pomoc v následujícím týdnu.

Současná cesta je již druhou návštěvou oblasti záplav, kterou kancléřka od tragické události podnikla. Do zasažených končin se poprvé vydala bezprostředně poté, co zde došlo k záplavám. Místním obyvatelům poskytla empatii a nabídla finanční pomoc potřebnou pro obnovu zpustošené infrastruktury. Její návštěva se tak setkala s velmi vřelým přijetím.

To samé se ovšem nedá říci o cestě jejího potenciálního nástupce Armina Lascheta. Vystupování předsedy Křesťnaskodemokratické unie (CDU) ve dnech následujících po tragických událostech bylo podle mnohých diametrálně odlišné od přístupu, který zvolila Merkelová.

Politoložka Ursula Muench se domnívá, že zatímco Angela Merkelová při své návštěvě naslouchala lidem a měla přitom správný výraz a správná gesta, Laschet se choval nevhodně. Skandál způsobil především jeho „výstup“ během proslovu spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Ten během své řeči oplakával početné oběti záplav. Kamery přitom zachytily Lascheta, jak vtipkuje a směje se společně s místními zástupci. Jeho chování způsobilo pohoršení a podle mnohých stojí za poklesem popularity, se kterým se politik momentálně potýká.

Současná návštěva kancléřky ale nemusí nutně přispět ke zvýšení podpory strany. Může pro ni být i potenciálním rizikem. Oblastí, která se vzpamatovává z živelní katastrofy, totiž stále velmi silně hýbou emoce.

Na řešení pozáplavové krize si tak stěžují například dobrovolníci, kteří se snaží dát do pořádku vesnici Dernau, kde jsou celé ulice neobyvatelné. „Chci méně blábolení a více činů vedoucích k tomu, aby peníze dorazily bez byrokracie,“ uvedla pro France 24 tento týden dobrovolnice Christine Jahnová, které vadí zdržování finanční pomoci byrokratickými procesy. Veřejnost pak mimo jiné kritizuje politiky za to, že zranitelné skupiny obyvatel dopředu dostatečně nevarovali a nezajistili jim bezpečí.

Živelní katastrofa také přiživila celospolečenskou debatu na téma klimatická změna. Podle průzkumu, který ve středu zveřejnila stanice RTL si přeje, aby politici dělali více pro zmírnění klimatické krize, až 80 procent Němců.

Tento fakt Arminovi Laschetovi při jeho boji o kancelářské křeslo příliš nehraje do karet. Jeho reakce na otázku týkající se řešení klimatické krize se totiž v minulosti setkala se silným nesouhlasem mnohých obyvatel. V televizním rozhovoru byl tázán na to, zda vláda udělala nějaké chyby při řešení katastrofy. Lanchet odpověděl, že by nebylo správné „měnit opatření jenom kvůli jednomu dni“. Mnozí se domnívají, že jeho výrok byl neadekvátní tragické situaci.

Reklama

Doporučované