Hlavní obsah

Merkelová popřála Čechům ke 100 letům republiky. Zmínila, že má teď s Andrejem Babišem stejný názor na velkou část migrační politiky

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o Angele Merkelové.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Doslova na pár hodin přiletěla do Česka spolková kancléřka Angela Merkelová. Symbolicky v Kramářově vile, kterou nechal postavit první premiér nezávislého Československa, přijal Merkelovou Andrej Babiš. Ten našel se šéfkou spolkové vlády společnou řeč ohledně jednání s africkými zeměmi coby klíčové otázky řešení migrační krize.

Článek

Angela Merkelová prohlásila, že „pokud jde o velké části migrační politiky, tak má Německo s Českem stejný názor”. To přitom v posledních měsících příliš neplatilo a Česko dávalo spolu s dalšími zeměmi Visegrádské skupiny najevo svůj nesouhlas s unijní, potažmo německou strategií boje proti migraci. Hlavním zádrhelem byly přitom kvóty na přerozdělování uprchlíků, což bylo téma, které Merkelová s Babišem na tiskové konferenci vůbec nezmínili. Oba politici naopak zdůraznili shodný pohled na uzavírání dohod mezi EU a africkými zeměmi. „Před více než dvěma lety jsem se zasadila o podobnou dohodu s Tureckem a ta v zásadě funguje opravdu dobře. Může být vzorem pro další dohody,” podotkla Angela Merkelová. Český premiér zmínil, že kroky v migrační politice se spolkovou kancléřkou konzultuje a že se chystá v listopadu na konferenci o Libyi.

Video: Seznam Zprávy

Podle zdroje Seznamu vládla na obědě obou předsedů vlád uvolněná atmosféra a Merkelová s Babišem si tykali. Spolková kancléřka vyjádřila svou radost nad tím, že může být v Praze u příležitosti oslav 100 let od založení Československé republiky. „Pro mě je to velmi symbolická záležitost a všem občanům a občankám České republiky bych chtěla srdečně pogratulovat,” dodala kancléřka, kterou k Praze a celé zemi váže dlouhodobě silné pouto. To má „na svědomí” i profesor Rudolf Zahradník, který byl Angele Merkelové vědeckým mentorem. Právě oslava 90. narozenin proslulého chemika byla původně hlavním účelem cesty spolkové kancléřky do Prahy.

Video: Josef Mačí

Angela Merkelová v české metropoli okomentovala i aktuální případ vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Kancléřka zločin označila za odporný s tím, že je třeba se rámci EU bavit o tom, jak má dál vypadat společná politika vůči Saúdské Arábii. „Včera jsem tento postoj telefonicky tlumočila saúdskému králi. My z německé strany jsme řekli, že je potřeba beze zbytku objasnit pozadí tohoto strašlivého zločinu a že do té doby žádné zbraně do Saúdské Arábie dodávat nebudeme.” Nový český ministr zahraničí Tomáš Petříček žádá, aby Evropská unie zaujala vůči režimu Rijádu ještě tvrdší postoj.

Reklama

Doporučované