Hlavní obsah

Merkelová poprvé v Osvětimi: Stydím se za barbarské zločiny Němců

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka a polský premiér Morawiecki na návštěvě v Osvětimi.

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová poprvé navštívila nacistický vyhlazovací tábor v polské Osvětimi. Spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým tam uctila památku tamních obětí holokaustu.

Článek

Její cesta začala tam, kde milionu jiných naopak skončila. Kancléřka prošla branou tábora oznamující „Arbeit macht frei,“ – práce osvobozuje. „Cítím hluboký stud za barbarské zločiny, které zde Němci napáchali,“ řekla před účastníky vzpomínkové akce.

„Osvětim sice leží v Polsku, ale německý tábor smrti spravovali Němci. Považuji za důležité zdůraznit a jasně označit pachatele. Dlužíme to obětem i sobě samým,“ řekla a přiznala, že stát a promlouvat před účastníky obřadu v roli německé kancléřky pro ni není snadné.

Návštěva Osvětimi byla pro německou kancléřku tou první během jejího čtrnáctiletého působení v čele spolkové vlády.

„Utrpení v Osvětimi, smrt v plynových komorách, zima, hlad, pseudolékařské experimenty, nucené práce vedoucí k úplnému vyčerpání. To, co se dělo tady, se vymyká lidskému rozumu.“

Svůj soucit a lítost nad historickou událostí Merkelová vyjádřila hned několikrát. Oznámila, že Německo věnuje Nadaci Osvětim-Birkenau, která slaví 10. výročí od založení, 60 milionů eur. „Nic, co děláme, nemůže přivést zpět lidi, kteří zde byli zavražděni. Toto je příběh, který je třeba vyprávět znovu a znovu. Aby se zajistilo, že se tyto zločiny nebudou opakovat.“

Dotkla se tak i rostoucího antisemitismu a posilování krajní pravice v Německu. „Antisemitismus nebudeme tolerovat,“ zdůraznila. Hodnoty jako „nedotknutelná lidská důstojnost, svoboda, demokracie a právní stát jsou snadno zranitelné“. A proto je podle Merkelové důležité posílit, chránit a starat se o ně v každodenním životě, na národní úrovni i v politických kruzích.

S Angelou Merkelovou opouští pomalu kancléřský úřad člověk, který má upřímně rád střední Evropu a její obyvatele. Politička, která prožila půlku života v totalitní NDR, má pro Čechy, Poláky a spol. o poznání větší pochopení než třeba její politický mentor Helmut Kohl.

Angela Merkelová razila vždy postoj, že by sice hrůzy nacismu neměly brzdit rozvoj dobrých vztahů, ale že by se o nich nemělo mlčet. Dlouholetá šéfka CDU je ale přesvědčená o tom, že střední Evropa už „píše” další kapitolu společné historie. Současná snaha Polska získat od Spolkové republiky válečné reparace tak Merkelovou velmi mrzí a považuje ji za uzavřenou záležitost.

Velcí němečtí pováleční státníci posunuli proces vypořádávání s nejtemnější kapitolou německé historie vždy o kousek dál. Konrad Adenauer dosáhl usmíření se západní Evropou. Willy Brandt dosáhl porozumění s Evropou východní. Helmut Schmidt nabídl nejen svou historickou návštěvou Polska v roce 1977 pokání. Helmut Kohl pomohl strhnout železnou oponu.

Právě Kohl byl v roce 1995 posledním kancléřem, který přijel do Osvětimi. Angela Merkelová ho po 24 letech následovala. Kancléřka v roce 2009 doprovodila na mediálně ostře sledované návštěvě do Buchenwaldu Baracka Obamu a teď nejspíš splácí jeden ze svých posledních dluhů. Načasování asi nebude náhodné. V Německu roste počet antisemitských útoků a vzhledem k neklidu v SPD může být odcházení Angely Merkelové z postu kancléřky rychlejší, než jsme si mysleli.

Reklama

Doporučované