Hlavní obsah

Merkelová sbírá body, Němci ji hodnotí nejlépe za poslední roky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Společně s podporou německé kancléřky Angely Merkelové roste i podpora pro unii stran CDU/CSU. Páteční Středoevropský deník se věnuje i zemětřesení na východním Slovensku či polským veselkám.

Článek

Nejlepší hodnocení za poslední léta

Koalice vládnoucích německých stran křesťanské unie CDU/CSU si v současné krizi polepšila o čtyři procentní body, v současnosti by ji volilo 39 procent lidí. Šlo o třetí nárůst v řadě a nejlepší výsledek od voleb v roce 2017.

Nejnovější čísla vyplývají z průzkumu Politbarometer televize ZDF. Podpora naopak o jeden procentní bod na 16 procent klesla koaliční SPD. Zelené by volilo 18 procent lidí, z 10 na 9 procent spadla Alternativa pro Německo, levicová Die Linke zůstává na 9 procentech a liberální FDP na pěti.

Průzkum zkoumal i hodnocení politiků. V tom si spolková kancléřka Angela Merkelová výrazně polepšila. Na stupnici známek od +5 (nejlepší) do -5 (nejhorší) dostala Merkelová známku 2,6. Oproti průzkumu před dvěma týdny si tak polepšila o 0,6. Jde o jeden z nejlepších výsledků od roku 2005, kdy nastoupila do funkce šéfky spolkové vlády.

Němci hodnotí dobře i bavorského premiéra Markuse Södera z CSU a ministra financí Olafa Scholze z SPD, oba stoupli na 2 body. Průzkum se ptal i na postoj k uvolňování koronavirových omezení. S povolováním souhlasí 55 procent dotázaných, 30 procent by upřednostnilo restriktivnější přístup a 13 procent rychlejší uvolňování.

Politbarometer proběhl na vzorku 1323 respondentů, statistická odchylka je dva až tři procentní body.

Otřes na východě Slovenska

Na východě Slovenska se v noci na pátek třásla zem. Epicentrum bylo v hloubce 20 kilometrů nedaleko obce Tušická Nová Ves v Košickém kraji. Podle Slovenské akademie věd mělo sílu mezi 3,5 až 4 stupně Richterovy stupnice. Noční otřesy obyvatele regionu probudily, lidé podle televize TA3 popsali, že zemětřesení předcházel „zvuk podzemního výbuchu“.

Aktuality.sk připomínají, že v regionu se nachází vyhaslá sopka Vihorlat a zemětřesení se v oblasti občas vyskytují. Materiální škody zatím nejsou hlášeny.

Orbán viní Sorose

První fáze boje skončila, prohlásil v pátek ráno v rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán. Vláda teď zemi připraví na druhou fázi a nová pravidla, díky nimž by se měl život postupně vracet do normálu. Plán se bude inspirovat v Rakousku, bude ale o něco pomalejší. Na začátku května se uvolní plošné omezení volného pohybu osob.

Orbán se také v rozhovoru v rádiu pustil do Evropské unie. Podle něj od ní Maďarsko ještě nedostalo na boj s epidemií ani forint. Znovu hájil i mimořádné časově neomezené pravomoci, které jeho kabinetu odhlasovala vládnoucí strana Fidesz. Orbán za to schytal od unijních politiků kritiku za autoritářské tendence.

Podle premiéra ale za kritikou z Bruselu stojí „ruka George Sorose“, finančníka maďarského původu, který se dlouhodobě angažuje v podpoře liberální demokracie a svobod. Soros v týdnu v textu vyzval Evropskou unii k prodeji tzv. věčných dluhopisů, které teoreticky není nikdy nutné splatit. Orbán takový nápad označil za „stejně nebezpečný, jako bylo přesídlování migrantů“.

Polská veselka? Asi až na podzim

Sto lidí je naprosté minimum. Takové pravidlo často platí při polských svatbách, které se od těch českých liší kromě počtu hostů i časem: probíhají nejčastěji až odpoledne nebo navečer. Sňatky a následné veselky jsou teď ale omezeny kvůli epidemii koronaviru.

Probíhat může obřad v kostele, platí ale limit 15 metrů čtverečních na jednoho svatebčana. V kostele tak mohou být i desítky lidí. Horší je to s civilními sňatky, protože ne všechny úřady je v současnosti provádí, a pokud, mohou být v obřadní síni jen snoubenci a svědci.

Foto: Profimedia.cz

Polská svatba v době epidemie koronaviru.

Následná veselka, na které bývá tradičně i 200 až 300 lidí, se podle rádia RMF FM vrátí nejdřív na podzim. Vláda teď zvažuje, že od června povolí hostinu alespoň do 50 lidí. „To je samozřejmě komorní setkání, ale bylo by alespoň náhražkou normálnosti,“ píše rádio.

„Ohledně pití a jídla v rouškách, to bych nedoporučoval. Radil bych si je pro ty příjemnosti sundávat,“ žertoval o tématu v týdnu polský premiér Mateusz Morawiecki. Jeho vláda se teď chystá předpisy upřesnit.

Z Vídně se má znovu létat

Maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air plánuje příští týden obnovit letecká spojení z Vídně. Létat se má znovu do 20 destinací po celé Evropě včetně Atén, Kyjeva, Kolína, Lisabonu, Říma či Milána.

Létat by se mělo ze začátku asi dvakrát až třikrát týdně. Novinářům to během videokonference řekl manažer společnosti Wizz Air Stephen Jones. Očekává, že ceny letenek budou kvůli slabé poptávce nízké.

Vídeňské letiště na dotaz médií uvedlo, že je v provozu a že pokud se dodrží všechna bezpečnostní a zdravotní opatření, je zahájení letového provozu možné.

Reklama

Související témata:

Doporučované