Hlavní obsah

Merkelová znovu v čele velké koalice. Německu bude vládnout s SPD

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) dnes sociálním demokratům gratulovala k rozhodnutí podpořit v referendu velkou koalici.Video: Kateřina Vodvářková, Reuters

 

Reklama

V Německu bude znovu vládnout velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Článek

Pokračování dosavadní vlády totiž podle německých televizí ZDF a n-tv ve vnitrostranickém referendu podpořili sociální demokraté. Merkelovou by již počtvrté za kancléřku poslanci mohli zvolit 14. března, tedy více než pět a půl měsíce po parlamentních volbách. Vedení SPD ale zatím výsledek hlasování neoznámilo.

CDU a CSU se pro vznik velké koalice vyslovily už v únoru, SPD o ní rozhodovala ve velmi sledovaném vnitrostranickém referendu. Podporu jí nakonec dalo 66 procent hlasujících, což je výrazně více, než se očekávalo. Proti bylo 34 procent hlasujících, účast v referendu dosáhla více než 78 procent.

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) dnes sociálním demokratům gratulovala k rozhodnutí podpořit v referendu velkou koalici CDU/CSU a SPD. Těší se prý na další spolupráci. Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která bude nyní nejsilnější opoziční stranou, naproti tomu hovoří o katastrofě. Kritická je i strana Levice.

„Gratuluji SPD k tomuto jasnému výsledku a těším se na další spolupráci k prospěchu země,” citovala Merkelovou na Twitteru její CDU, když se ukázalo, že se sociální demokraté pro pokračování dosavadní vlády vyslovili dvoutřetinovou většinou.

Za jediné správné a zodpovědné rozhodnutí označila krok SPD místopředsedkyně křesťanských demokratů Julia Klöcknerová. „Německo, jeho občané a Evropa čekají na stabilní vládu,” zdůraznila. „Mám radost ze široké podpory členů SPD pro koaliční smlouvu. Je to dobré rozhodnutí pro Německo,” uvedla zase na Twitteru generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, o níž se mluví jako o možné nástupkyni Merkelové.

Pragmatické rozhodnutí SPD

Svou spokojenost neskrývají ani vedoucí představitelé sociální demokracie. „Jsem hrdý na sociálnědemokratickou stranu,” uvedl na Twitteru místopředseda Spolkového sněmu Thomas Oppermann‏, kterého překvapilo, jak jasně spolustraníci velkou koalici podpořili. Další členové strany si zase pochvalují vysokou účast v referendu, která dosáhla 78,4 procenta.

Úplně jinak pokračování dosavadní vlády vidí AfD. „Katastrofa pro Německo!” napsala na svém Twitteru a doplnila to obrázkem šrámy poznamenané kancléřky Merkelové. Nejpozději v roce 2021, kdy se mají uskutečnit další volby, ale vládním stranám přijde účet, míní AfD.

„Promarněná šance. SPD se rozhodla proti vlastní obnově. My stojíme připraveni jako levicová alternativa,” uvedl šéf opoziční Levice Bernd Riexinger. Generální tajemnice svobodných demokratů (FDP) Nicola Beerová zase podotkla, že sociální demokraté měli větší strach z nových voleb než z dalšího oslabení uvnitř koalice vedené Merkelovou. Smířliví jsou ve svých výrocích představitelé Zelených.

Pozorovatelé očekávali, že výsledek bude o poznání těsnější, protože proti účasti na další vládě pod Merkelovou dávala řada straníků najevo hlasitý odpor. Nakonec ale, zdá se, u sociálních demokratů převážily argumenty zastánců velké koalice, podle nichž SPD dokázala prosadit dostatek priorit ze svého programu a navíc obsadí důležité posty, včetně ministerstva financí.

U řady straníků také zřejmě hrála roli pragmatická úvaha, že je lepší vyhnout se riziku předčasných voleb v době, kdy má SPD rekordně nízkou podporu u voličů. Negativního rekordu nejstarší německá demokratická strana dosáhla už v zářijových volbách, když získala jen 20,5 procenta hlasů.

Velká koalice bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou. Do roku 2005, kdy Merkelová poprvé stanula v čele vlády, vznikla jen jednou, a to v 60. letech. Nyní se tak ale stane již potřetí za čtyři volební období.

Při posledním podobném hlasování v roce 2013 se pro velkou koalici vyslovilo 76 procent sociálních demokratů.

Reklama

Doporučované