Hlavní obsah

Merkelová podporuje britský návrh brexitu

Foto: AP

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý uvítala návrh britské vlády na podobu vztahů Británie s Evropskou unií po odchodu země z evropského bloku. Plán označila za krok kupředu.

Článek

Sedmadvacítka nyní bude o návrhu jednat a zaujme k němu postoj jako celek, řekla podle agentury Reuters Merkelová na tiskové konferenci v Londýně.

Plán britské premiérky Theresy Mayové z minulého pátku předpokládá zachování více vazeb s Unií, než si přejí zastánci takzvaného tvrdého brexitu, tedy nekompromisní odluky od unijních struktur. Vláda v Londýně mimo jiné navrhla vznik zóny volného obchodu s EU pro průmyslové a zemědělské výrobky. Kvůli nesouhlasu s těmito návrhy odstoupili ministr pro brexit David Davis a šéf diplomacie Boris Johnson.

„Je dobré, že je návrh na stole - to můžu říci, ale do podrobností jít nemohu," uvedla Merkelová na společné tiskové konferenci s Mayovou a polským premiérem Mateuszem Morawieckým u příležitosti summitu zemí západního Balkánu a EU.

Předseda polské vlády řekl, že brexitová jednání nejsou snadná a že odchod Británie z Unie bez dohody by neprospěl ani EU, ani Spojenému království. Varšava podle něj chce mít s Británií dobré vztahy i dohodu. Morawiecki také vyzval k zachování spolupráce s Londýnem v oblasti bezpečnosti i po brexitu.

Reklama

Doporučované