Hlavní obsah

Merlot z Valtic získal titul šampiona na soutěži v USA

Foto: Seznam Zprávy

Jihomoravský kraj.

Reklama

Titul šampiona v kategorii červených vín, deset velkých zlatých, 14 zlatých a 45 stříbrných medailí získali vinaři z Moravy a Čech na soutěži Finger Lakes International Wine Competition ve státě New York v USA.

Článek

Letošní 20. ročník soutěže, která je označována za jednu z největších benefičních soutěží pro charitativní účely na světě, se měl konat v květnu, kvůli pandemii koronaviru ale pořadatelé soutěž posunuli na červenec.

„Každá komise seděla a hodnotila v samostatné oddělené místnosti, vína chystali dobrovolníci v maskách a rukavicích, vše se dezinfikovalo, lidé dodržovali opatrně vzdálenosti,“ uvedl Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu Sommelier, který účast vinařů z Česka organizoval. Kvůli uzavřeným hranicím letos vína hodnotili prakticky pouze odborníci z USA.

Do soutěže z Česka putovalo 202 vzorků, celkem bylo přihlášeno přes 2000 vín a destilátů. Největším úspěchem je titul šampiona, který získal Merlot Premium Collection 2017 z vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice.

„Letošní obrovský úspěch je pro naše rodinné vinařství o to cennější, že jde o šampiona v kategorii červených vín, navíc u odrůdy, která se pěstuje ve všech významných vinařských státech. Takže konkurence je skutečně obrovská. Již několik let rádi boříme mýty o tom, že na Moravě nejdou vyrobit světová červená vína,“ řekl ředitel Chateau Valtice David Šťastný.

Merlot z Valtic získal i velkou zlatou medaili, dvě velké zlaté získalo Vinařství Volařík za Pálavu 2018 a Rulandské bílé 2017, po jedné medaili například vinařství Modrý sklep, vinařství Vican, Košut nebo Sonberk.

Reklama

Doporučované