Hlavní obsah

Měsíc do nových jízdních řádů na železnici. Na co se připravit?

Přesně za měsíc, 10. prosince, začnou platit nové jízdní řády. S nimi skončí tradiční pojmenování vlaků.

 

Reklama

Opticky největší změnou bude pro cestující přejmenování rychlíků. Ruší se léta zavedené názvy pro jednotlivé vlaky jako Šohaj nebo Galán. Místo nich budou obecnější expresy.

Článek

Přesně za měsíc, 10. prosince, začnou platit nové jízdní řády. S nimi skončí tradiční pojmenování vlaků a začnou vyjíždět expresy.

Směrem na Luhačovice bude vyrážet Slovácký expres. Většina expresů na jih se bude jmenovat Jižní expres. Do Plzně a dál na západ bude jezdit Západní expres.

Do Plzně se nově pasažéři dostanou rychleji. Rychlíky zvládnou trasu stejně rychle jako Pendolina, tedy za jednu hodinu a dvacet pět minut.

Větší důležitost dostane nádraží v Ústí nad Orlicí, kde by měly nově stavět rychlíky mezi Prahou a Ostravou a zároveň Prahou a Brnem. Z nádraží se tak stane nový přestupní bod.

Naopak dojde k omezení nočních vlaků. Například na Slovensko pojede celoročně jen jeden vlak. Jde o reakci na celoevropské omezení nočních spojů. České dráhy také chtějí během příštího roku navyšovat počet vlaků s bezplatnou wi-fi.

Reklama

Doporučované