Hlavní obsah

Měsíc je brána ke hvězdám. Na Žižkově odstartovala mise Apollo 11

Na Žižkově odstartovala mise Apollo 11. Happeningu několika nadšenců vévodil videomappingVideo: Vojtěch Veškrna, Tomáš Svoboda, Eva Soukeníková, Adriana Belešová , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Před 50 lety přistáli Neil Armstrong a Buzz Aldrin v oblasti Moře klidu. Člověk udělal první krok na Měsíci a lidstvo se posunulo zase o kus dál. Na kulaté výročí se několik nadšenců rozhodlo, že si padesát let staré pocity o dobytí Měsíce chtějí zkusit na vlastní kůži. A vzít k tomu všechny Pražany na Žižkově. Promítli start rakety Saturn V na televizní věž.

Článek

V sobotu a neděli, tedy přesně na výročí přistání člověka na Měsíci, se skupina okolo Filipa Lišky. Ten přišel s myšlenkou, že Žižkovská televizní věž je v podobném měřítku jako původní raketa mise Apollo 11. Společně s přáteli navrhli program videomappingu, který zobrazoval start rakety, pobyt astronautů na Měsíci i jejich návrat do Tichého oceánu.

„Největší výzva je ve 3D práci s dynamikou kouřů. To je výpočetně náročná úloha,“ popisuje největší úskalí samotné vizualizace František Pecháček. „Pracoval jsem s 3D modelem věže a 3D modelem rakety,“ dodává.

„Přistání člověka na povrchu Měsíce bylo neskutečné. Snažím se vrátit se myšlenkami 50 let zpět a představovat si, jaké to je koukat na Měsíc a říkat si – Teď jsou tam lidé,“ zamýšlí se Jan Spratek ze Vzdělávací kanceláře Evropské vesmírné agentury (ESERO).

František Pecháček se přidává: „Je to pro nás všechny důležité, je třeba konstruktivně koukat ke hvězdám, ne tolik romanticky. Toto byl nejzásadnější krok, který kdy kdo podnikl.“

Happening Moon 50: Zpátky na Měsíc odstartoval ve 22:17 za zvuků Dvořákovy Novosvětské, tedy hudby, kterou si s sebou na Měsíc vzal kapitán posádky Apolla 11 Neil Armstrong. Žižkov se proměnil v Mys Canaveral a po pár minutách ve stříbrný povrch Měsíce. Orel přistál.

Reklama

Doporučované